Dormance vybraných odrůd sladovnického ječmene v letech 2001 - 2003
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F04%3A%230000235" target="_blank" >RIV/60193697:_____/04:#0000235 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dormance vybraných odrůd sladovnického ječmene v letech 2001 - 2003
Popis výsledku v původním jazyce
Dormance ječmene patří dnes k parametrům hodnocení jakosti sladovnického ječmene. Byly hodnoceny odrůdy sladovnického ječmene ? Jersey, Kompakt, Prestige, Scarlett a Tolar, které jsou nosnými sladařskými odrůdami. Vzorky byly vybrány na základě následujících parametrů jakosti: obsah bílkovin v ječmeni je od 10 do 12 % v sušině a klíčivost ječmene je vyšší jak 96 %. Ukázalo se, že se výrazně zvýšil počet předplodin po kterých je pěstován ječmen. Intenzita dormance ječmene byla ověřena pomocí stanovení klíčivé energie na Petriho miskách se 4 ml vody za 72 h v termostatu při 20°C. Určení rychlosti klíčení bylo provedeno výpočtem z údajů klíčivé energie podle dříve publikovaného vzorce. Stanovení klíčivé energie sladovnického ječmene proběhlo v letech 2001až 2003 vždy 6 týdnů po sklizni. Potvrdilo se, že dormanci ječmene ovlivňuje nejvíce ročník, rozdíly mezi odrůdami byly malé. Nejlepší předplodinou byla okopanina, mezi obilninou a olejninou není statisticky významný rozdíl. ?????
Název v anglickém jazyce
Dormancy of the selected malting barley varieties from 2001 to 2003
Popis výsledku anglicky
Dormancy of barley belongs today to the parameters of malting barley quality evaluation. Intensity of barley dormancy was checked by determination of germination energy on Petri dishes wiht 4 ml of water after 72 hours in a thermostat at 20°C. Germination rate was determined by the calculation from the data of germination energy pursuant to the previously published formula. Determination of germination energy of malting barley was done in 2001 to 2003 always 6 weeks after harvest. The folowing malting barley varieties were assessed - Jersey, Kompakt, Prestige, Scarlett and Tolar, they are the principal malting varieties. Samples were selected based of the quality parameters : protein content, is from 10 to 12 % in dry matter and germination capacity ofbarely is higher than 96 %. It was demonstrated that the number of forecrops after which barley is grown, was significantly increased. It was confirmed that dormancy of barley was mostly inluecend by year, differences among varieties wer
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1096" target="_blank" >QC1096: Výzkum faktorů optimalizace kvality produkce obilovin v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Qualima - K jakosti potravinářských a krmivářských produktů
ISBN
80-239-3716-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
46-49
Název nakladatele
MEZOS
Místo vydání
Hradec Králové
Místo konání akce
Hradec Králové
Datum konání akce
26. 10. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—