Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dormance vybraných odrůd sladovnického ječmene v letech 2001 - 2003

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F04%3A%230000235" target="_blank" >RIV/60193697:_____/04:#0000235 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dormance vybraných odrůd sladovnického ječmene v letech 2001 - 2003

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dormance ječmene patří dnes k parametrům hodnocení jakosti sladovnického ječmene. Byly hodnoceny odrůdy sladovnického ječmene ? Jersey, Kompakt, Prestige, Scarlett a Tolar, které jsou nosnými sladařskými odrůdami. Vzorky byly vybrány na základě následujících parametrů jakosti: obsah bílkovin v ječmeni je od 10 do 12 % v sušině a klíčivost ječmene je vyšší jak 96 %. Ukázalo se, že se výrazně zvýšil počet předplodin po kterých je pěstován ječmen. Intenzita dormance ječmene byla ověřena pomocí stanovení klíčivé energie na Petriho miskách se 4 ml vody za 72 h v termostatu při 20°C. Určení rychlosti klíčení bylo provedeno výpočtem z údajů klíčivé energie podle dříve publikovaného vzorce. Stanovení klíčivé energie sladovnického ječmene proběhlo v letech 2001až 2003 vždy 6 týdnů po sklizni. Potvrdilo se, že dormanci ječmene ovlivňuje nejvíce ročník, rozdíly mezi odrůdami byly malé. Nejlepší předplodinou byla okopanina, mezi obilninou a olejninou není statisticky významný rozdíl. ?????

  • Název v anglickém jazyce

    Dormancy of the selected malting barley varieties from 2001 to 2003

  • Popis výsledku anglicky

    Dormancy of barley belongs today to the parameters of malting barley quality evaluation. Intensity of barley dormancy was checked by determination of germination energy on Petri dishes wiht 4 ml of water after 72 hours in a thermostat at 20°C. Germination rate was determined by the calculation from the data of germination energy pursuant to the previously published formula. Determination of germination energy of malting barley was done in 2001 to 2003 always 6 weeks after harvest. The folowing malting barley varieties were assessed - Jersey, Kompakt, Prestige, Scarlett and Tolar, they are the principal malting varieties. Samples were selected based of the quality parameters : protein content, is from 10 to 12 % in dry matter and germination capacity ofbarely is higher than 96 %. It was demonstrated that the number of forecrops after which barley is grown, was significantly increased. It was confirmed that dormancy of barley was mostly inluecend by year, differences among varieties wer

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QC1096" target="_blank" >QC1096: Výzkum faktorů optimalizace kvality produkce obilovin v ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Qualima - K jakosti potravinářských a krmivářských produktů

  • ISBN

    80-239-3716-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    46-49

  • Název nakladatele

    MEZOS

  • Místo vydání

    Hradec Králové

  • Místo konání akce

    Hradec Králové

  • Datum konání akce

    26. 10. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku