Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakterizace piva českého typu

Popis výsledku

Cílem úkolu bylo exaktně charakterizovat tzv. pivo českého typu a určit technologické faktory, které mají na tento typ piva největší vliv. Záměrem bylo exaktně popsat pomocí nejmodernějších analytických, senzorických a statistických metod hlavní představitele českých piv. Dále byly hledány rozdíly mezi českými pivy uvažovanými jako celek a pivy zahraničními (typu ležák nebo Pils). Vybraná tuzemská a zahraniční piva byla podrobena komplexnímu analytickému rozboru a senzorickému posouzení. Byl zdokonalena doplněn analyticko-statistický model umožňující důkladněji charakterizovat vzájemnou podobnost nebo naopak rozdílnost různých piv. Výsledky byly zpracovány pomocí matematickostatistických metod (analýza rozptylu, faktorová analýza, shluková analýza, klasifikační stromy aj.). Dále byla pozornost zaměřena na posouzení vlivu některých technologických parametrů. Byl studován vliv použitého sladu, varního postupu a způsobu kvašení na analytické a senzorické vlastnosti piva.

Klíčová slova

czech type of beerchemical analysissensory analysisfactor analysiscluster analysisfuzzy clusteringregression trees

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterizing a Czech?Type Beer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The goal of project was to characterize the co?called Czech?type beer and determining the technological factors that have the greatest influence on this type of beer. The aim was to describe the main Czech brands of beer using the most advanced analytical, sensory and statistical methods. We also searched for difference between Czech beers as a whole and foreign beers (lager or Pils type). Selected Czech and foreign beers were put through a complex analysis and sensory assessment. The analytical-statistical model, which helps in a thorough characterization of similarities and differences between various beers, was improved and extended. The results were processed using mathematical?statistical methods (dispersion analysis, factor analysis, cluster analysis, classification trees, etc.). Later the project aimed at evaluating some technological parameters - the influence of malt, the brewing process and fermentation methods - which mostly contribute to the character of both groups of beer

  • Název v anglickém jazyce

    Characterizing a Czech?Type Beer

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of project was to characterize the co?called Czech?type beer and determining the technological factors that have the greatest influence on this type of beer. The aim was to describe the main Czech brands of beer using the most advanced analytical, sensory and statistical methods. We also searched for difference between Czech beers as a whole and foreign beers (lager or Pils type). Selected Czech and foreign beers were put through a complex analysis and sensory assessment. The analytical-statistical model, which helps in a thorough characterization of similarities and differences between various beers, was improved and extended. The results were processed using mathematical?statistical methods (dispersion analysis, factor analysis, cluster analysis, classification trees, etc.). Later the project aimed at evaluating some technological parameters - the influence of malt, the brewing process and fermentation methods - which mostly contribute to the character of both groups of beer

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    3-11

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

Druh výsledku

Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

Jx

CEP

GM - Potravinářství

Rok uplatnění

2004