Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv technologie kvašení, filtrace a koloidní stabilizace na obsah fytoestrogenů v pivu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000001" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000001 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer examined in model brewing and fermentation process. Phytoestrogens assessed by method using HPLC-MS. Commonly used technologies of fermentationand beer maturation were comparable in terms of phytoestrogen losses between wort and beer. No significant differences in effect of used filtration materials on phytoestrogens in filtrate detected. Pasteurization does not affect phytoestrogen content inbeer. Stabilization treatment with a sorbent of proteins is applicable for colloidal stabilization and for phytoestrogen kontent. Stabilization with polyphenols sorbent or combination of both types of sorbents is not suitable due to high phytoestrogen losses (25 to 35 % in comparison to non-stabilized beer). Phytoestrogen losses between wort and beer are substantial. Decrease of mentioned markers of phytoestrogens was 45 to 60 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer

  • Popis výsledku anglicky

    Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer examined in model brewing and fermentation process. Phytoestrogens assessed by method using HPLC-MS. Commonly used technologies of fermentationand beer maturation were comparable in terms of phytoestrogen losses between wort and beer. No significant differences in effect of used filtration materials on phytoestrogens in filtrate detected. Pasteurization does not affect phytoestrogen content inbeer. Stabilization treatment with a sorbent of proteins is applicable for colloidal stabilization and for phytoestrogen kontent. Stabilization with polyphenols sorbent or combination of both types of sorbents is not suitable due to high phytoestrogen losses (25 to 35 % in comparison to non-stabilized beer). Phytoestrogen losses between wort and beer are substantial. Decrease of mentioned markers of phytoestrogens was 45 to 60 %.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3299" target="_blank" >QF3299: Vývoj technologie pro výrobu nízkoalkoholického piva s vysokým obsahem fytoestrogenů a příznivým medicinským účinkem na ženy.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7-8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    240-247

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus