Vliv technologie kvašení, filtrace a koloidní stabilizace na obsah fytoestrogenů v pivu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000001" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000001 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer
Popis výsledku v původním jazyce
Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer examined in model brewing and fermentation process. Phytoestrogens assessed by method using HPLC-MS. Commonly used technologies of fermentationand beer maturation were comparable in terms of phytoestrogen losses between wort and beer. No significant differences in effect of used filtration materials on phytoestrogens in filtrate detected. Pasteurization does not affect phytoestrogen content inbeer. Stabilization treatment with a sorbent of proteins is applicable for colloidal stabilization and for phytoestrogen kontent. Stabilization with polyphenols sorbent or combination of both types of sorbents is not suitable due to high phytoestrogen losses (25 to 35 % in comparison to non-stabilized beer). Phytoestrogen losses between wort and beer are substantial. Decrease of mentioned markers of phytoestrogens was 45 to 60 %.
Název v anglickém jazyce
Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer
Popis výsledku anglicky
Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer examined in model brewing and fermentation process. Phytoestrogens assessed by method using HPLC-MS. Commonly used technologies of fermentationand beer maturation were comparable in terms of phytoestrogen losses between wort and beer. No significant differences in effect of used filtration materials on phytoestrogens in filtrate detected. Pasteurization does not affect phytoestrogen content inbeer. Stabilization treatment with a sorbent of proteins is applicable for colloidal stabilization and for phytoestrogen kontent. Stabilization with polyphenols sorbent or combination of both types of sorbents is not suitable due to high phytoestrogen losses (25 to 35 % in comparison to non-stabilized beer). Phytoestrogen losses between wort and beer are substantial. Decrease of mentioned markers of phytoestrogens was 45 to 60 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3299" target="_blank" >QF3299: Vývoj technologie pro výrobu nízkoalkoholického piva s vysokým obsahem fytoestrogenů a příznivým medicinským účinkem na ženy.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
240-247
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—