Fytostrogeny v pivovarských surovinách a pivu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F06%3A%230000312" target="_blank" >RIV/60193697:_____/06:#0000312 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fytostrogeny v pivovarských surovinách a pivu
Popis výsledku v původním jazyce
Fytoestrogeny ze skupiny isoflavonoidů jsou roslinné fytohormony s estrogenní aktivitou, které simulijí biologický účinek 17-?-estradiolu a mají další příznivé účinky na lodské zdraví. Byl zkoumán vliv odrůdy ječmene a chmele na obsah fytoestrogenů v pivovarských surovinách. V modelových varních pokusech byl studovám vliv technologických podmínek přípravy sladimy, mladiny, kvašení a koloidní stabilizace piva na ztráty fytoestrogenů. Byly stanovovány důležité fytoestrogey - dainzein, genistein, formononetin and biochanin A. Bylo zjištěno, že výběr pivovarských surovin, ječmene stejně jako chmele má význasmný vliv na obsah fytoestrogenů v pivu. Užitá pivovarská technologie má výzmaný vliv na ztráty fytoestrogenů v průběhu výroby piva. Byla provedena lékařská klinicko -laboratorní prospektivní studie. Bylo zjištěno, že příjem 0,3 l denně 8% piva bohatého na fytoestrogeny mělo významný účinek na zmírnění klimakterických symptomů.
Název v anglickém jazyce
Phytoestrogens in brewing raw materials and beer
Popis výsledku anglicky
Phytoestrogens of isoflavonoids nature are plant phytohormones with estrogenic activity that simulate biological effects of natural 17-?-estradiol and have further favorable impacts on human?s health. An influence of malting barley and hop variety on phytoestrogens content in brewing raw materials was investigated. An influence of technological conditions of sweet wort, hopped wort , beer fermentation and colloidal stabilization on phytoestrogens looses were studied in brewing pilot trials. Important phytoestrogens - dainzein, genistein, formononetin and biochanin A were accessed. It was found out the selection of brewing raw materials, barley as well as hop is important for pfytoestrogens content in beer. Used brewing technology has significant impacton phytoestrogens looses in the course of beer brewing. Clinical laboratory prospective medicinal study was performed. It was found out, intake of 0,3 l daily of 8oP beer rich in phytoestrog had significant effect on palliation of climac
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3299" target="_blank" >QF3299: Vývoj technologie pro výrobu nízkoalkoholického piva s vysokým obsahem fytoestrogenů a příznivým medicinským účinkem na ženy.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XVII. konference technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu
ISBN
80-7080-609-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
12
Název nakladatele
VŠCHT
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Plzeň
Datum konání akce
15. 6. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—