Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fytostrogeny v pivovarských surovinách a pivu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000314" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000314 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fytostrogeny v pivovarských surovinách a pivu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fytoestrogeny ze skupiny isoflavonoidů jsou roslinné fytohormony s estrogenní aktivitou, které simulijí biologický účinek 17-?-estradiolu a mají další příznivé účinky na lodské zdraví. Byl zkoumán vliv odrůdy ječmene a chmele na obsah fytoestrogenů v pivovarských surovinách. V modelových varních pokusech byl studovám vliv technologických podmínek přípravy sladimy, mladiny, kvašení a koloidní stabilizace piva na ztráty fytoestrogenů. Byly stanovovány důležité fytoestrogey - dainzein, genistein, formononetin and biochanin A. Bylo zjištěno, že výběr pivovarských surovin, ječmene stejně jako chmele má význasmný vliv na obsah fytoestrogenů v pivu. Užitá pivovarská technologie má výzmaný vliv na ztráty fytoestrogenů v průběhu výroby piva.

  • Název v anglickém jazyce

    Phytoestrogens in brewing raw materials and beer

  • Popis výsledku anglicky

    Phytoestrogens of isoflavonoids nature are plant phytohormones with estrogenic activity that simulate biological effects of natural 17-?-estradiol and have further favorable impacts on human?s health. An influence of malting barley and hop variety on phytoestrogens content in brewing raw materials was investigated. An influence of technological conditions of sweet wort, hopped wort , beer fermentation and colloidal stabilization on phytoestrogens looses were studied in brewing pilot trials. Important phytoestrogens - dainzein, genistein, formononetin and biochanin A were accessed. It was found out the selection of brewing raw materials, barley as well as hop is important for pfytoestrogens content in beer. Used brewing technology has significant impacton phytoestrogens looses in the course of beer brewing.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3299" target="_blank" >QF3299: Vývoj technologie pro výrobu nízkoalkoholického piva s vysokým obsahem fytoestrogenů a příznivým medicinským účinkem na ženy.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    21. Pivovarsko-sladařské dny

  • ISBN

    0023-5830

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    298

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Ústí nad Labem

  • Datum konání akce

    6. 10. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku