Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000085" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000085 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná práce popisuje rychlou a jednoduchou možnost selektivního stanovení volných mastných kyselin (C6 ? C12) v pivu nebo mladině metodou mikroextrakce na pevné fázi (SPME) a plynové chromatografie. Volné mastné kyseliny C6 ? C12 byly extrahovány SPME vláknem umístěným v headspace prostoru vialky obsahující vzorek piva s přídavek soli. Z SPME vlákna byly analyty uvolněny termální desorpcí ve vyhřátém injektoru plynového chromatografu vybaveného křemennou kapilární kolonou SPB-1000 a plamenoionizačním detektorem. Pro lepší kvantifikaci bylo použito kyseliny heptanové a kyseliny undekanové jako vnitřních standardů. V práci jsou dále popsány pracovní charakteristiky optimalizované metody. Tato metoda je časově nenáročná, levná, nepoužívá žádná rozpouštědla a vyznačuje se vysokou citlivostí a opakovatelností. Je možné ji doporučit pro běžné kontrolní analýzy v pivovarských laboratoří.
Název v anglickém jazyce
Determination of the fatty acids in beer by SPME
Popis výsledku anglicky
This work presents the simple and rapid possibility of the selective determination of the free fatty acids (C6 ? C12) in beer or wort by Solid Phase Microextraction (SPME) and gas chromatography. The free fatty acids C6 ? C12 were extracted by SPME fiberplaced in the headspace of vial containing the sample of beer with the addition of salt. Analytes were thermally desorbed from the coated fiber of the SPME in the hot injector of the GC equipped with a fused silica capillary column SPB?1000 and a flameionisation detector. For the quantitation of these medium?chain fatty acids heptanoic acid and undecanoic acid were used as internal standards. Validated parameters of the optimalized method for the determination of medium?chain fatty acids from beer areshown in this work. This method is time saving, low cost, does not require solvents and provides high sensitivity and reproducibility. It can be recommended for routine control analyses in brewery laboratories.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
11-12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
374-377
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—