Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000085" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000085 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předkládaná práce popisuje rychlou a jednoduchou možnost selektivního stanovení volných mastných kyselin (C6 ? C12) v pivu nebo mladině metodou mikroextrakce na pevné fázi (SPME) a plynové chromatografie. Volné mastné kyseliny C6 ? C12 byly extrahovány SPME vláknem umístěným v headspace prostoru vialky obsahující vzorek piva s přídavek soli. Z SPME vlákna byly analyty uvolněny termální desorpcí ve vyhřátém injektoru plynového chromatografu vybaveného křemennou kapilární kolonou SPB-1000 a plamenoionizačním detektorem. Pro lepší kvantifikaci bylo použito kyseliny heptanové a kyseliny undekanové jako vnitřních standardů. V práci jsou dále popsány pracovní charakteristiky optimalizované metody. Tato metoda je časově nenáročná, levná, nepoužívá žádná rozpouštědla a vyznačuje se vysokou citlivostí a opakovatelností. Je možné ji doporučit pro běžné kontrolní analýzy v pivovarských laboratoří.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of the fatty acids in beer by SPME

  • Popis výsledku anglicky

    This work presents the simple and rapid possibility of the selective determination of the free fatty acids (C6 ? C12) in beer or wort by Solid Phase Microextraction (SPME) and gas chromatography. The free fatty acids C6 ? C12 were extracted by SPME fiberplaced in the headspace of vial containing the sample of beer with the addition of salt. Analytes were thermally desorbed from the coated fiber of the SPME in the hot injector of the GC equipped with a fused silica capillary column SPB?1000 and a flameionisation detector. For the quantitation of these medium?chain fatty acids heptanoic acid and undecanoic acid were used as internal standards. Validated parameters of the optimalized method for the determination of medium?chain fatty acids from beer areshown in this work. This method is time saving, low cost, does not require solvents and provides high sensitivity and reproducibility. It can be recommended for routine control analyses in brewery laboratories.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11-12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    374-377

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus