Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení nižších volných mastných kyselin v pivu sorpční extrakcí na míchací tyčince

Popis výsledku

Volné mastné kyseliny v pivu pocházejí nejen ze surovin, ale hlavně se tvoří během fermentačního procesu. Mohou ovlivnit chuť hotového piva, vytalitu kvasinek a také stabilitu pěny. Tato práce se zabývá vývojem metody pro stanovení nižších volných mastných kyselin (kyselina kapronová, kaprylová, kaprínová a laurová) v pivu nebo mladině pomocí extrakce na míchací tyčince (SBSE). Tyto látky byly vyextrahovány pomocí této techniky, následně reextrahovány z míchací tyčinky do organického rozpouštědla a nakonec stanoveny na plynovém chromatografu s plamenoionizačním detektorem. Byl zkoumán vliv různých rozpouštědel použitých pro zpětnou extrakci, doba extrakce, doba zpětné extrakce a vliv různého obsahu ethanolu. Metoda se vyznačuje vysokou opakovatelností(RSD <6,7 %), dobrou linearitou (korelační koeficienty byly vyšší než 0,9963 pro polynom 2. řádu v koncentračním rozsahu 0,5 - 8,0 mg/l) a výtěžnosti se pohybovaly v rozsahu 57-89 %.

Klíčová slova

stir bar sorptive extractionSBSEsolvent back extractionSBEfree fatty medium-chain acidsbeer

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of free medium-chain fatty acids in beer by stir bar sorptive extraction

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Free medium-chain fatty acids in beer originate from raw materials, mainly from the fermentation activity of yeasts, and can influence beer taste, vitality of yeasts and also the foam stability of beer. This study presents the development of the method for the determination of free fatty medium-chain acids including caproic acid, caprylic acid, capric acid and lauric acid in beer or wort using stir bar sorptive extraction (SBSE). The combination of this extraction technique with solvent back extractionof the extracted analytes and subsequent gas chromatographic analysis with flame ionisation detection was used for the determination of these compounds. The influences of different solvent back solutions, sampling time, solvent back extraction times anddifferent contents of ethanol were studied. The method had high repeatability (RSD <6.7%), good linearity (the correlation coefficients were higher than 0.9963 for quadratic curves over the concentration range 0.5 to 8.0 mg/l) and recover

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of free medium-chain fatty acids in beer by stir bar sorptive extraction

  • Popis výsledku anglicky

    Free medium-chain fatty acids in beer originate from raw materials, mainly from the fermentation activity of yeasts, and can influence beer taste, vitality of yeasts and also the foam stability of beer. This study presents the development of the method for the determination of free fatty medium-chain acids including caproic acid, caprylic acid, capric acid and lauric acid in beer or wort using stir bar sorptive extraction (SBSE). The combination of this extraction technique with solvent back extractionof the extracted analytes and subsequent gas chromatographic analysis with flame ionisation detection was used for the determination of these compounds. The influences of different solvent back solutions, sampling time, solvent back extraction times anddifferent contents of ethanol were studied. The method had high repeatability (RSD <6.7%), good linearity (the correlation coefficients were higher than 0.9963 for quadratic curves over the concentration range 0.5 to 8.0 mg/l) and recover

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Chromatography A

  • ISSN

    0021-9673

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1196-1197

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2008-07-04

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    96-99

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

Základní informace

Druh výsledku

Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

Jx

CEP

CB - Analytická chemie, separace

Rok uplatnění

2008