Stanovení nižších volných mastných kyselin v pivu sorpční extrakcí na míchací tyčince
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000419" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000419 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of free medium-chain fatty acids in beer by stir bar sorptive extraction
Popis výsledku v původním jazyce
Free medium-chain fatty acids in beer originate from raw materials, mainly from the fermentation activity of yeasts, and can influence beer taste, vitality of yeasts and also the foam stability of beer. This study presents the development of the method for the determination of free fatty medium-chain acids including caproic acid, caprylic acid, capric acid and lauric acid in beer or wort using stir bar sorptive extraction (SBSE). The combination of this extraction technique with solvent back extractionof the extracted analytes and subsequent gas chromatographic analysis with flame ionisation detection was used for the determination of these compounds. The influences of different solvent back solutions, sampling time, solvent back extraction times anddifferent contents of ethanol were studied. The method had high repeatability (RSD <6.7%), good linearity (the correlation coefficients were higher than 0.9963 for quadratic curves over the concentration range 0.5 to 8.0 mg/l) and recover
Název v anglickém jazyce
Determination of free medium-chain fatty acids in beer by stir bar sorptive extraction
Popis výsledku anglicky
Free medium-chain fatty acids in beer originate from raw materials, mainly from the fermentation activity of yeasts, and can influence beer taste, vitality of yeasts and also the foam stability of beer. This study presents the development of the method for the determination of free fatty medium-chain acids including caproic acid, caprylic acid, capric acid and lauric acid in beer or wort using stir bar sorptive extraction (SBSE). The combination of this extraction technique with solvent back extractionof the extracted analytes and subsequent gas chromatographic analysis with flame ionisation detection was used for the determination of these compounds. The influences of different solvent back solutions, sampling time, solvent back extraction times anddifferent contents of ethanol were studied. The method had high repeatability (RSD <6.7%), good linearity (the correlation coefficients were higher than 0.9963 for quadratic curves over the concentration range 0.5 to 8.0 mg/l) and recover
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Chromatography A
ISSN
0021-9673
e-ISSN
—
Svazek periodika
1196-1197
Číslo periodika v rámci svazku
2008-07-04
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
96-99
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—