Stanonení celkového oxidu siřičitého v pivu pomocí průtokové chronopotenciometrie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F06%3A%230000352" target="_blank" >RIV/60193697:_____/06:#0000352 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of Total Sulpur Dioxide in Beer Samples by Flow-Through Chronopotentiometry
Popis výsledku v původním jazyce
A chronopotentiometric method for the determination of total sulphur dioxide in beer is described. Free and bound sulphites were converted to sulphite anions on alkalising the sample solutions. On acidifying the solution, the released sulphur dioxide wason-line separated through a semipermeable membrane and transported by an electrolyte into the measuring cell and measured by stripping chronopotentiometry. The proposed method was validated and compared with the three EBC methods. The RSD of repeatability was 8.6% for the normal SO2 level in the beer (3.4 mg/L). The results corresponded well with those obtained with the alternative EBC methods. The elaborated method was much faster and simpler than the EBC methods.
Název v anglickém jazyce
Determination of Total Sulpur Dioxide in Beer Samples by Flow-Through Chronopotentiometry
Popis výsledku anglicky
A chronopotentiometric method for the determination of total sulphur dioxide in beer is described. Free and bound sulphites were converted to sulphite anions on alkalising the sample solutions. On acidifying the solution, the released sulphur dioxide wason-line separated through a semipermeable membrane and transported by an electrolyte into the measuring cell and measured by stripping chronopotentiometry. The proposed method was validated and compared with the three EBC methods. The RSD of repeatability was 8.6% for the normal SO2 level in the beer (3.4 mg/L). The results corresponded well with those obtained with the alternative EBC methods. The elaborated method was much faster and simpler than the EBC methods.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of The Institute of Brewing
ISSN
0046-9750
e-ISSN
—
Svazek periodika
112
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
308-313
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—