Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahu celkového oxidu siřičitého v pivu metodu průtokové chronopotenciometrie.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017859" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017859 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of Total Sulphur Dioxide in Beer Samples by Flow-Through Chronopotentiometry.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A chronopotentiometric method for the determination of total sulphur dioxide in beer is described in this work. Free and bound sulphites are converted to sulphite anions on alkalising the sample solutions. On acidifying the solution the released sulphurdioxide is on-line separated through a semipermeable membrane and transported by an electrolyte into the measuring cell and measured by stripping chronopotentiometry. The proposed method was validated and compared with three EBC (European Brewery Convention) methods, 9.25.1. - Total Sulphur Dioxide in Beer: Distillation Method, 9.25.2 - Total Sulphur Dioxide in Beer: Enzymatic Method (now archived) and 9.25.3 - Total Sulphur Dioxide in Beer: p-Rosaniline Method. RSD of repeatability is 8.6% for normal SO2 level in beer (3.0 mg/L). The results of chemical measurement correspond well with those obtained with the alternative EBC methods. The elaborated method is much faster and simpler than the EBC methods.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Total Sulphur Dioxide in Beer Samples by Flow-Through Chronopotentiometry.

  • Popis výsledku anglicky

    A chronopotentiometric method for the determination of total sulphur dioxide in beer is described in this work. Free and bound sulphites are converted to sulphite anions on alkalising the sample solutions. On acidifying the solution the released sulphurdioxide is on-line separated through a semipermeable membrane and transported by an electrolyte into the measuring cell and measured by stripping chronopotentiometry. The proposed method was validated and compared with three EBC (European Brewery Convention) methods, 9.25.1. - Total Sulphur Dioxide in Beer: Distillation Method, 9.25.2 - Total Sulphur Dioxide in Beer: Enzymatic Method (now archived) and 9.25.3 - Total Sulphur Dioxide in Beer: p-Rosaniline Method. RSD of repeatability is 8.6% for normal SO2 level in beer (3.0 mg/L). The results of chemical measurement correspond well with those obtained with the alternative EBC methods. The elaborated method is much faster and simpler than the EBC methods.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    112

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    308-313

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus