Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Elektrochemické stanovení oxidu siřičitého v pivu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017850" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017850 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Elektrochemické stanovení oxidu siřičitého v pivu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci je popsána chronopotenciometrická metoda pro stanovení celkového oxidu siřičitého v pivu. Volné a vázané siřičitany jsou alkalizací vzorku přeměněny na siřičitanový anion. Po okyselení roztoku je uvolněný oxid siřičitý separován přes semipermeabilní membránu a transportován elektrolytem do měřící cely, kde je měřen rozpouštěcí chronopotenciometrií. Navrhovaná metoda byla validována a porovnána s třemi EBC (European Brewery Convention) metodami, 9.25.1. - Celkový oxid siřičitý v pivu: Destilační metoda, 9.25.2 - Celkový oxid siřičitý v pivu: Enzymová metoda (archivovaná metoda) a 9.25.3 - Celkový oxid siřičitý v pivu: p-Rosanilinová metoda. Relativná směrodatná odchylka opakovatelnosti je 8,6% pro běžnou hladinu SO2 v pivu (3,0 mg/l). Výsledky chemického měření byly ve shodě s výsledky z porovnávaných EBC metod. Připravovaná metoda je mnohem rychlejší a jednodušší než EBC metody.

  • Název v anglickém jazyce

    Electrochemical determination of sulphur dioxide in beer.

  • Popis výsledku anglicky

    A chronopotentiometric method for the determination of total sulphur dioxide in beer is described in this work. Free and bound sulphites are converted to sulphite anions on alkalising the sample solutions. On acidifying the solution the released sulphurdioxide is on-line separated through a semipermeable membrane and transported by an electrolyte into the measuring cell and measured by stripping chronopotentiometry. The proposed method was validated and compared with three EBC (European Brewery Convention) methods, 9.25.1. - Total Sulphur Dioxide in Beer: Distillation Method, 9.25.2 - Total Sulphur Dioxide in Beer: Enzymatic Method (now archived) and 9.25.3 - Total Sulphur Dioxide in Beer: p-Rosaniline Method. RSD of repeatability is 8.6% for normal SO2 level in beer (3.0 mg/L). The results of chemical measurement correspond well with those obtained with the alternative EBC methods. The elaborated method is much faster and simpler than the EBC methods.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin,Skalský Dvůr,29-31.5.2006

  • ISBN

    1802-1433

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    323-325

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    29. 5. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku