Elektrochemická (chronopotenciometrická) metoda stanovení oxidu siřičitého v pivu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022927" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022927 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/09:#0000753
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Elektrochemická (chronopotenciometrická) metoda stanovení oxidu siřičitého v pivu
Popis výsledku v původním jazyce
V metodice je popsána chronopotenciometrická metoda stanovení celkového oxidu siřičitého v pivu. Metoda je založena na principu přeměny volných a vázaných siřičitanů na síranové anionty alkalizací vzorku. Následně je okyselením vzorku uvolněný oxid siřičitý separován přes polopropustnou membránu a je veden nosným elektrolytem do měřící cely, kde je měřen technikou stripovací chronopotenciomerie. Představená metoda je rychlejší a jednodušší než EBC metody.
Název v anglickém jazyce
Electrochemical (chronopotentiometric) Method of determination sulphur dioxide in beer
Popis výsledku anglicky
A chronopotentiometric method for the determination of total sulphur dioxide in beer is described. Free and bound sulphites were converted to sulphite anions on alkalising the sample solutions. On acidifying the solution, the released sulphur dioxide wason-line separated through a semipermeable membrane and transported by an electrolyte into the measuring cell and measured by stripping chronopotentiometry. The elaborated Method was much faster and simpler than the EBC methods.
Klasifikace
Druh
N<sub>lec</sub> - Léčebný postup
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VÚPS/AZL/09/02
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Osvědčení 4/2009
Ekonomické parametry
časové a nákladové úspory při měření vzorku
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů