Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kryoprezervace pivovarských kvasinek sbírky VÚPS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000411" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000411 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kryoprezervace pivovarských kvasinek sbírky VÚPS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Čisté kultury pivovarských kvasinek lze dlouhodobě uchovávat několika různými způsoby. Základní technikou je pravidelné pasážování kultur ze šikmých agarů na čerstvé médium, jejich kultivace při optimální teplotě a následné uskladnění při chladničkové teplotě do doby dalšího pasážování. Pro dlouhodobé uchovávání mikroorganizmů obecně je často využívána lyofilizace, která je však méně vhodná pro pivovarské kvasinky, neboť průměrná viabilita kvasničných buněk po oživení je přibližně 10%. Nejvhodnějším způsobem dlouhodobého uchovávání pivovarských kvasinek je kryoprezervace, tj. skladování životaschopných kvasničných buněk při teplotách nižších než - 139°C. Pokud je celý postup kryoprezervace prováděn správně, dosahuje viabilita buněk po oživení až 95 %,v závislosti na kmeni kvasinek. Od roku 2006 je na VÚPS, a.s. zaváděna kryoprezervace pivovarských kvasinek. Kmeny se uchovávají v polypropylenových slámkách a kryozkumavkách v ochranném médiu s 10 % glycerolem při teplotě -196°C.

  • Název v anglickém jazyce

    Cryopreservation of brewer?s yeast in the RIBM Collection

  • Popis výsledku anglicky

    Long-term maintenance of pure cultures of brewer?s yeast can be accomplished in several different ways. The basic technique is periodical sub-culturing of cultures from agar slopes onto the fresh medium, their incubation at optimum temperature and subsequent storage at a refrigerator temperature until the next sub-culturing. Lyophilization, which is often used for the long-term storage of microorganisms, is less suited for brewer?s yeast since average post-lyophilization viability of yeast cells is around 10%. The most suitable technique of long-term maintenance of brewer?s yeast is cryopreservation, i.e. storage of viable yeast cells at temperatures below - 139°C. If the whole cryopreservation is performed well, the post-freezing viability of yeast cells is up to 95%, depending on the yeast strain. Since 2006 cryopreservation of brewer?s yeast has been established in our Collection. Yeast strains are maintained in straws and cryovials in a protective medium with 10 % (v/v) glycerol at

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů, 22. Pivovarsko-sladařské dny, Praha, 1.-2. listopad 2007

  • ISBN

    978-80-86576-29-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 11. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku