Kryoprezervace pivovarských kvasinek sbírky VÚPS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000411" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000411 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kryoprezervace pivovarských kvasinek sbírky VÚPS
Popis výsledku v původním jazyce
Čisté kultury pivovarských kvasinek lze dlouhodobě uchovávat několika různými způsoby. Základní technikou je pravidelné pasážování kultur ze šikmých agarů na čerstvé médium, jejich kultivace při optimální teplotě a následné uskladnění při chladničkové teplotě do doby dalšího pasážování. Pro dlouhodobé uchovávání mikroorganizmů obecně je často využívána lyofilizace, která je však méně vhodná pro pivovarské kvasinky, neboť průměrná viabilita kvasničných buněk po oživení je přibližně 10%. Nejvhodnějším způsobem dlouhodobého uchovávání pivovarských kvasinek je kryoprezervace, tj. skladování životaschopných kvasničných buněk při teplotách nižších než - 139°C. Pokud je celý postup kryoprezervace prováděn správně, dosahuje viabilita buněk po oživení až 95 %,v závislosti na kmeni kvasinek. Od roku 2006 je na VÚPS, a.s. zaváděna kryoprezervace pivovarských kvasinek. Kmeny se uchovávají v polypropylenových slámkách a kryozkumavkách v ochranném médiu s 10 % glycerolem při teplotě -196°C.
Název v anglickém jazyce
Cryopreservation of brewer?s yeast in the RIBM Collection
Popis výsledku anglicky
Long-term maintenance of pure cultures of brewer?s yeast can be accomplished in several different ways. The basic technique is periodical sub-culturing of cultures from agar slopes onto the fresh medium, their incubation at optimum temperature and subsequent storage at a refrigerator temperature until the next sub-culturing. Lyophilization, which is often used for the long-term storage of microorganisms, is less suited for brewer?s yeast since average post-lyophilization viability of yeast cells is around 10%. The most suitable technique of long-term maintenance of brewer?s yeast is cryopreservation, i.e. storage of viable yeast cells at temperatures below - 139°C. If the whole cryopreservation is performed well, the post-freezing viability of yeast cells is up to 95%, depending on the yeast strain. Since 2006 cryopreservation of brewer?s yeast has been established in our Collection. Yeast strains are maintained in straws and cryovials in a protective medium with 10 % (v/v) glycerol at
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů, 22. Pivovarsko-sladařské dny, Praha, 1.-2. listopad 2007
ISBN
978-80-86576-29-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
—
Název nakladatele
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 11. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—