Sbírka pivovarských kvasinek VÚPS – příběh starý 100 let
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000124" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000124 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sbírka pivovarských kvasinek VÚPS – příběh starý 100 let
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška: 27.Pivovarsko-sladařské dny,VÚPS, VŠCHT, PMS Přerov a.s., 26. 10. 2017. Olomouc.Sbírka pivovarských kvasinek Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. vznikla oficiálně v roce 1946 jako součást sbírky kvasinek a kvasinkovitých mikroorganizmů pod vedením Dr. Kockové-Kratochvílové. Ve skutečnosti ale probíhalo shromažďování kvasných kmenů na Výzkumném ústavu již mnohem dříve, jak je doloženo např. v Pivovarských listech ze začátku 20. století. V příspěvku bude prezentována historie používání čistých kultur pivovarských kvasinek na území České republiky, založení a rozšiřování Sbírky pivovarských kvasinek a současné způsoby uchovávání kvasinek metodou kryoprezervace.
Název v anglickém jazyce
Collection of brewer's yeasts - 100 years old story
Popis výsledku anglicky
Lecture: 27th Brweing and Malting Days VÚPS, VŠCHT, PMS Přerov a.s., Olomouc 26. 10. 2017. Collection of Brewer‘s Yeast of the Research Institute of Brewing and Malting, PLC was established in 1946 as part of the Collection of Yeasts and Yeast-like Microorganisms founded by Dr. Kocková-Kratochvílová. However, the collection of brewer’s yeast cultures in the Research Institute has started much more earlier as is documented e.g. in Pivovarské listy bulletin from the beginning of the 20th century. The history of the use of pure brewer’s yeast cultures in the region of the Czech Republic, establishment and extension of the RIBM Collection, and current techniques of yeast maintenance by cryopreservation will be presented.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů