Změny antioxidačních vlastností chmele při sušení, mletí, granulaci a skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000428" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000428 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes in antioxidative properties of hops in the course of drying, milling and storage
Popis výsledku v původním jazyce
Part of antioxidant activity of hops is irreversibly lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 % of the original RA-DPPH value. Drying also resulted in decrease of polyphenol compounds. Drying in belt and chamber kilns is comparable from the point of view of preserving hop antioxidant properties. Results of determination of antioxidant activity in hot water extracts of raw hops and ground hops are comparable and statistically non-significant. The same holds true for pelletizing ofground hops. Antioxidant activity of hops decline in the course of long-term storage in dependence on storage temperature and hop forms (raw hops, pellets). Storage temperature has no effect on antioxidant activity of hop pellets packed in a multi-layerfoil without air access.
Název v anglickém jazyce
Changes in antioxidative properties of hops in the course of drying, milling and storage
Popis výsledku anglicky
Part of antioxidant activity of hops is irreversibly lost in the course of drying. The loss does not usually exceed 5 % of the original RA-DPPH value. Drying also resulted in decrease of polyphenol compounds. Drying in belt and chamber kilns is comparable from the point of view of preserving hop antioxidant properties. Results of determination of antioxidant activity in hot water extracts of raw hops and ground hops are comparable and statistically non-significant. The same holds true for pelletizing ofground hops. Antioxidant activity of hops decline in the course of long-term storage in dependence on storage temperature and hop forms (raw hops, pellets). Storage temperature has no effect on antioxidant activity of hop pellets packed in a multi-layerfoil without air access.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Aplikace moderních metod stanovení antioxidační aktivity k hodnocení kvality chmele a senzorické stability piva</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
266-272
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—