Vztah mezi beta-glukanasou, chitinasou a galaktomananem a vybranými technologickými znaky obilek jarního ječmene (Hordeum vulgare L.) a sladu
Popis výsledku
V 99 vzorcích zrna ječmene a z něj vyrobeného sladu byla sledována aktivita chitinasy, beta-glukanasy enzymů zapojených v obranné rekci rostlin vůči napadení. Dále byla pomocí testu EPS sledována přítomnost polysacharidu galaktomananu, který je přítomenv buněčných stěnách vláknitých mikromycet. V nesladovaných obilkách ječmene a následně ve sladině byl sledován obsah beta-glukanů. Současně byl sledován potenciál gushingu sladu a úroveň PDMS ve sladině. Kontaminace sladu vláknitými mikromycetami zjištěná EPS testem byla ve velmi těsném vztahu k aktivitě chitinasy ve sladu (0,92***) i v obilkách (0,92***). Obsah beta-glukanů ve sladině není pravděpodobně znakem, který je zásadním způsobem ovlivněn kontaminací obilky. Naproti tomu úroveň gushingu ve sladu a obsah PDMS ve sladu jsou výrazně spjaty se znaky spojenými s kontaminací obilky vláknitými mikromycetami.
Klíčová slova
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vztah mezi beta-glukanasou, chitinasou a galaktomananem a vybranými technologickými znaky obilek jarního ječmene (Hordeum vulgare L.) a sladu
Popis výsledku v původním jazyce
V 99 vzorcích zrna ječmene a z něj vyrobeného sladu byla sledována aktivita chitinasy, beta-glukanasy enzymů zapojených v obranné rekci rostlin vůči napadení. Dále byla pomocí testu EPS sledována přítomnost polysacharidu galaktomananu, který je přítomenv buněčných stěnách vláknitých mikromycet. V nesladovaných obilkách ječmene a následně ve sladině byl sledován obsah beta-glukanů. Současně byl sledován potenciál gushingu sladu a úroveň PDMS ve sladině. Kontaminace sladu vláknitými mikromycetami zjištěná EPS testem byla ve velmi těsném vztahu k aktivitě chitinasy ve sladu (0,92***) i v obilkách (0,92***). Obsah beta-glukanů ve sladině není pravděpodobně znakem, který je zásadním způsobem ovlivněn kontaminací obilky. Naproti tomu úroveň gushingu ve sladu a obsah PDMS ve sladu jsou výrazně spjaty se znaky spojenými s kontaminací obilky vláknitými mikromycetami.
Název v anglickém jazyce
The relationship between beta-glucanase, chitinase, and galactomannan and selected technological parameters of spring barley caryopses (Hordeum vulgare L.) and malt
Popis výsledku anglicky
Activity of chitinase, beta-glucanase, the enzymes participating in the defense reaction of plants against the infestation, was studied in 99 samples of barley and malt produced from it. In addition, the presence of polysaccharide galactomannan was studied using the EPS test. This polysaccharide is present in cell walls of filamentous micromycetes. beta-glucan content was studied in non malted caryopses of barley and subsequently in wort. Simultaneously, malt gushing potential and PDMS level in wort were followed. Contamination of wort with filamentous micromycetes determined by the EPS test was in a very close relationship to activity of chitinase in malt (0.92***) and in caryopses (0.92***). Beta-glucan content in wort is not probably a parameter that is essentially affected by the caryopsis contamination. On the contrary, level of gushing in malt and PDMS content in malt are significantly associated with the parameters connected with the contamination of caryopsis with filamentous m
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—
Základní informace
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
GM - Potravinářství
Rok uplatnění
2010