Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pathogenic metabolites in barley caryopses and their effect on quality of malting barley and malt

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000597" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000597 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2011/7-8/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2011/7-8/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Pathogenic metabolites in barley caryopses and their effect on quality of malting barley and malt

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In 2008?2010 69 samples of hulled and hulless barley varieties and lines and malt made from them were analyzed. Activity of enzymes involved in the plant defense response to the pathogenic attack ? chitinase and 1,3-p-glucanase was monitored. In addition, galactomanan polysaccharide present in the cell walls of filamentous micromycetes was studied using the agglutination EPS test. p-glucan content was studied in non-malted barley caryopses and in wort. Simultaneously, gushing potential of barley and malt and content of dimethyl sulfide precursors in malt were studied. 1,3-p-glucanase activity in malt is mostly a result of the germination process and therefore it is not a result of a pathogenic assault. Most likely, contamination of caryopsis does not principally affect p-glucan content. On the contrary, level of gushing and PDMS content in malt are markedly associated with the contamination of caryopses with filamentous micromycetes.

  • Název v anglickém jazyce

    Pathogenic metabolites in barley caryopses and their effect on quality of malting barley and malt

  • Popis výsledku anglicky

    In 2008?2010 69 samples of hulled and hulless barley varieties and lines and malt made from them were analyzed. Activity of enzymes involved in the plant defense response to the pathogenic attack ? chitinase and 1,3-p-glucanase was monitored. In addition, galactomanan polysaccharide present in the cell walls of filamentous micromycetes was studied using the agglutination EPS test. p-glucan content was studied in non-malted barley caryopses and in wort. Simultaneously, gushing potential of barley and malt and content of dimethyl sulfide precursors in malt were studied. 1,3-p-glucanase activity in malt is mostly a result of the germination process and therefore it is not a result of a pathogenic assault. Most likely, contamination of caryopsis does not principally affect p-glucan content. On the contrary, level of gushing and PDMS content in malt are markedly associated with the contamination of caryopses with filamentous micromycetes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    215-218

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus