Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vztah aktivity chitinasy, beta-glukanasy a extracelulárních polysacharidů ke kvalitě sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000556" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000556 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vztah aktivity chitinasy, beta-glukanasy a extracelulárních polysacharidů ke kvalitě sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly zjištěny úzké vztahy mezi aktivitou chitinasy v obilce a ve sladu, výsledkem EPS testu ve sladu a gushingem ve sladu. Úzký vztah k výše uvedeným znakům vykazoval také obsah prekurzoru dimetylsulfidu ve sladu (PDMS). Naproti tomu aktivita beta-glukanasy v obilce měla vztah pouze k výsledku EPS testu ve sladu. Aktivita beta-glukanasy ve sladu je především výsledkem procesu klíčení a nelze ji v tomto případě považovat za důsledek patogeneze. Obsah beta-glukanů ve sladině neměl statisticky průkazný vztah k žádnému ze sledovaných znaků. Byl zjištěn výrazný vliv ročníku na aktivitu chitinasy, beta-glukanasy ve sladu a přítomnost extracelulárních polysacharidů (EPS test). Také úroveň gushingu ve sladu byla výrazným způsobem ovlivněna ročníkem. Znaky aktivita beta-glukanasy v obilce a obsah PDMS ve sladu a obsah beta-glukanů ve sladině byly ovlivněny odrůdou. Použité pěstební technologie sledované znaky neovlivnily.

  • Název v anglickém jazyce

    Relationship between activity of chitinase, beta-glucanase, extracelular polysaccharides and malt quality

  • Popis výsledku anglicky

    Close relationships between chitinase activity in a caryopsis and malt, the EPS test result in malt and gushing in malt were determined. Content of dimethyl sulphide precursor in malt (PDMS) exhibited a close relationship to the above stated parameters.Conversely beta-glucanase activity in caryopsis was related to the results of the EPS test in malt. Activity of beta-glucanase in malt is mainly a result of germination process and cannot be regarded as a consequence of pathogenesis. Beta-glucan contentin wort was not in a statistically significant relationship to any of the parameters studied. A significant effect of year on chitinase and beta-glucanase activities in wort and the presence of extracellular polysaccharides (EPS test) was found. Level ofgushing in malt was significantly affected by year. Activity of beta-glucanase in a caryopsis and PDMS content in wort and beta-glucan content in wort were affected by a variety. The growing technologies employed did not affect the follo

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus