Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metody předpovědi koloidní stability piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000530" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000530 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11320/10:10082465

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metody předpovědi koloidní stability piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V porovnání s jinými alkoholickými nápoji podléhá pivo nevratným změnám v čase. Rychlost změn závisí od složení dané pivní matrice, teploty uskladnění , obsahu kyslíku. Je důležité, aby během doby trvanlivosti bylo pivo koloidně stabilní a ve filtrovanémčirém pivu se nevytvářel zákal. Existují dva hlavní přístupy jak získat informace dovolující predikovat kdy se pivo zakalí: (i) měření vývoje zákalu v průběhu zrychleného stárnutí piva vyvolaného teplotním šokováním piva; (ii) analýza obsahu zákalovýchprekursorů - zejména zákalově citlivých bílkovin a polyfenolů. V práci je podán podrobný přehled současných metod používaných pro hodnocení a předpověď koloidní stability piva.

  • Název v anglickém jazyce

    Methods for Prediction of Beer Colloidal Stability

  • Popis výsledku anglicky

    Compared with most alcoholic beverages, beer is unique due to its instability in the final package. The rate of its deterioration depends on time, temperature, and production batch. The most important is the colloidal stability of beer during its shelf life; beer should not become hazy. There are two principal methods of assessing the stability of beer: (i) accelerated ageing of the packaged beer involving heating for several days followed by measuring turbidity at a low temperature; (ii) measurement ofthe protein or polyphenol content to predict the shelf life of beer. The methods used for prediction of colloidal stability of beer in practice are reviewed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    104

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000275048400002

  • EID výsledku v databázi Scopus