Metody předpovědi koloidní stability piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000530" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000530 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11320/10:10082465
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody předpovědi koloidní stability piva
Popis výsledku v původním jazyce
V porovnání s jinými alkoholickými nápoji podléhá pivo nevratným změnám v čase. Rychlost změn závisí od složení dané pivní matrice, teploty uskladnění , obsahu kyslíku. Je důležité, aby během doby trvanlivosti bylo pivo koloidně stabilní a ve filtrovanémčirém pivu se nevytvářel zákal. Existují dva hlavní přístupy jak získat informace dovolující predikovat kdy se pivo zakalí: (i) měření vývoje zákalu v průběhu zrychleného stárnutí piva vyvolaného teplotním šokováním piva; (ii) analýza obsahu zákalovýchprekursorů - zejména zákalově citlivých bílkovin a polyfenolů. V práci je podán podrobný přehled současných metod používaných pro hodnocení a předpověď koloidní stability piva.
Název v anglickém jazyce
Methods for Prediction of Beer Colloidal Stability
Popis výsledku anglicky
Compared with most alcoholic beverages, beer is unique due to its instability in the final package. The rate of its deterioration depends on time, temperature, and production batch. The most important is the colloidal stability of beer during its shelf life; beer should not become hazy. There are two principal methods of assessing the stability of beer: (i) accelerated ageing of the packaged beer involving heating for several days followed by measuring turbidity at a low temperature; (ii) measurement ofthe protein or polyphenol content to predict the shelf life of beer. The methods used for prediction of colloidal stability of beer in practice are reviewed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
104
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000275048400002
EID výsledku v databázi Scopus
—