Předpověď vzniku koloidního zákalu piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895125" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895125 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Předpověď vzniku koloidního zákalu piva
Popis výsledku v původním jazyce
Pivo ma, stejně jako všechny ostatni potraviny, omezenou trvanlivost, se kterou velmi uzce souvisi jeho koloidni stabilita. Protože jsou na ni v současne době kladeny stale vyšši naroky, jsou pivovary nuceny použivat k jejimu prodlouženi nejrůznějši stabilizačni prostředky. K zaručeni minimalni doby trvanlivosti dnes existuje řada metod, kterymi se da trvanlivost předpovědět. Jedna se o tzv. šokovaci a precipitačni testy. Během šokovani dochazi k urychleni starnuti piva a zrychlene tvorbě koloidniho zakalu pomoci střidani vysokych a nizkych teplot, zatimco pomoci precipitačnich testů se da zjistit obsah zakalotvornych prekurzorů v pivu a takto předpovědět jeho trvanlivost.
Název v anglickém jazyce
Prediction of Beer Colloidal Haze Formation
Popis výsledku anglicky
Like all of foods, beer suffers from a limited shelf life, which is closely related to the colloidal stability. Due to the increasing demand for rather a lasting products, breweries are forced to use a variety of stability-extending agents. Today, thereis a number of methods that can predict a minimum shelf life. These methods are called forcing and precipitation tests. Forcing tests accelerate the ageing of beer through alternation of high and low temperature, resulting in earlier formation of colloidal haze. Precipitation tests can detect the content of haze-active precursors in beer, thus predicting its shelf life.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
100-104
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—