Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Předpověď vzniku koloidního zákalu piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895125" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895125 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Předpověď vzniku koloidního zákalu piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pivo ma, stejně jako všechny ostatni potraviny, omezenou trvanlivost, se kterou velmi uzce souvisi jeho koloidni stabilita. Protože jsou na ni v současne době kladeny stale vyšši naroky, jsou pivovary nuceny použivat k jejimu prodlouženi nejrůznějši stabilizačni prostředky. K zaručeni minimalni doby trvanlivosti dnes existuje řada metod, kterymi se da trvanlivost předpovědět. Jedna se o tzv. šokovaci a precipitačni testy. Během šokovani dochazi k urychleni starnuti piva a zrychlene tvorbě koloidniho zakalu pomoci střidani vysokych a nizkych teplot, zatimco pomoci precipitačnich testů se da zjistit obsah zakalotvornych prekurzorů v pivu a takto předpovědět jeho trvanlivost.

  • Název v anglickém jazyce

    Prediction of Beer Colloidal Haze Formation

  • Popis výsledku anglicky

    Like all of foods, beer suffers from a limited shelf life, which is closely related to the colloidal stability. Due to the increasing demand for rather a lasting products, breweries are forced to use a variety of stability-extending agents. Today, thereis a number of methods that can predict a minimum shelf life. These methods are called forcing and precipitation tests. Forcing tests accelerate the ageing of beer through alternation of high and low temperature, resulting in earlier formation of colloidal haze. Precipitation tests can detect the content of haze-active precursors in beer, thus predicting its shelf life.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    100-104

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus