Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice v roce 2010
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000553" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000553 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice v roce 2010
Popis výsledku v původním jazyce
Během let 2007?2009 byly v ÚKSÚP Bratislava a ve VÚPS Brno hodnoceny odrůdy jarního ječmene Calcule, Claire, Karmel, Loredana, Paulis a Vista, aby bylo možno získat základní informace a poskytnout technickou podporu zájemcům o tyto odrůdy. Výsledky naznačují, že všechny sledované odrůdy se ve sladovnické kvalitě přiblížily standardním odrůdám Nitran a Xanadu. Obecně měly sledované odrůdy dobrý obsah extraktu, ale pouze odrůda Karmel předčila standardní odrůdy a dosáhla průměrné hodnoty obsahu extraktu 83,4 %. Odrůdy měly dobrou až optimální úroveň enzymatického rozluštění. Nejvyšší úroveň prokvašení měly odrůdy Karmel (83,9 %) a Claire (84,3 %). Odrůda Blaire měla i nejnižší obsah beta-glukanů ve sladině (69 mg/l). Současně se sladovnickými odrůdami byly registrovány nesladovnické odrůdy ozimého dvouřadého ječmene Canberra a Caramba.
Název v anglickém jazyce
Barley varieties registered in the Slovak Republic in 2010
Popis výsledku anglicky
In 2007?2009 spring barley varieties Calcule, Claire, Karmel, Loredana, Paulis, and Vista were evaluated in the CCTIA Bratislava and RIBM Brno with the aim to obtain basic information and provide technical support to customers interested in these varieties. The results suggest that malting quality of all the studied varieties was similar to that of the standard varieties Nitran and Xanadu. Generally, the studied varieties had good extract contents but only the variety Karmel exceeded the standard varieties and achieved the average value of extract content of 83.4 %. The varieties had a good to optimal level of enzymatic modification. The lowest level of attenuation was determined in the varieties Karmel (83.9 %) and Claire (84.3 %). The variety Clairealso had the lowest beta-glucan content in wort (69 mg/l). Together with the malting varieties, the non-malting varieties of winter two-row barley Canberra and Caramba were registered.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—