Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktivita vybraných antioxidantů v chmelových hlávkách v závislosti na stáří chmelové rostliny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000611" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000611 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/11:00178745

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktivita vybraných antioxidantů v chmelových hlávkách v závislosti na stáří chmelové rostliny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mezi nejvýznamnější antioxidanty jsou řazeny vitamíny E a C, flavonoidy a celá řada enzymů. Obsah vitamínu E se sledoval ve chmelových šišticích odrůd Sládek, Premiant, ŽPČ ? ozdravená forma a ŽPČ - neozdravená forma. Vzorky chmelových šištic byly z různě starých chmelnic. Bylo zjištěno, že na obsah tokoferolů a aktivitu vitamínu E má vliv nejen odrůda a stáří chmelnice, ale i půdně klimatické podmínky stanoviště tj. tratě. Z prvních výsledků stanovení vyplývá, že v chmelových šišticích je nezanedbatelné množství vitamínu E a jeho izomerů. Využitím vitamínu E z chmelových šištic bude třeba dále se zabývat ve výzkumu.

  • Název v anglickém jazyce

    The activity of selected antioxidants in hop cones depending on the age of the hop plant

  • Popis výsledku anglicky

    The vitamins E and C belong to the most important antioxidants, together with flavonoids and a wide range of enzymes. The content of vitamin E was monitored in hop cones of the varieties Sládek, Premiant, ŽPČ - recovery form and ŽPČ ? non recovery form.Hops cone samples were taken from hop-gardens of different age. It was found out that the content of tocoferols is influenced not only by the variety and hop-garden age, but also by soil and climatic conditions of the hop-garden site. First results of analytical determination indicates that hop cones contain considerable amount of vitamin E and its isomers. The use of vitamin E from hop cones will be further studied during this research.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    493-498

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus