Aktivita vybraných antioxidantů v chmelových hlávkách v závislosti na stáří chmelové rostliny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000611" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000611 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/11:00178745
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktivita vybraných antioxidantů v chmelových hlávkách v závislosti na stáří chmelové rostliny
Popis výsledku v původním jazyce
Mezi nejvýznamnější antioxidanty jsou řazeny vitamíny E a C, flavonoidy a celá řada enzymů. Obsah vitamínu E se sledoval ve chmelových šišticích odrůd Sládek, Premiant, ŽPČ ? ozdravená forma a ŽPČ - neozdravená forma. Vzorky chmelových šištic byly z různě starých chmelnic. Bylo zjištěno, že na obsah tokoferolů a aktivitu vitamínu E má vliv nejen odrůda a stáří chmelnice, ale i půdně klimatické podmínky stanoviště tj. tratě. Z prvních výsledků stanovení vyplývá, že v chmelových šišticích je nezanedbatelné množství vitamínu E a jeho izomerů. Využitím vitamínu E z chmelových šištic bude třeba dále se zabývat ve výzkumu.
Název v anglickém jazyce
The activity of selected antioxidants in hop cones depending on the age of the hop plant
Popis výsledku anglicky
The vitamins E and C belong to the most important antioxidants, together with flavonoids and a wide range of enzymes. The content of vitamin E was monitored in hop cones of the varieties Sládek, Premiant, ŽPČ - recovery form and ŽPČ ? non recovery form.Hops cone samples were taken from hop-gardens of different age. It was found out that the content of tocoferols is influenced not only by the variety and hop-garden age, but also by soil and climatic conditions of the hop-garden site. First results of analytical determination indicates that hop cones contain considerable amount of vitamin E and its isomers. The use of vitamin E from hop cones will be further studied during this research.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
493-498
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—