Stanovení antioxidační aktivity sladu a piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000618" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000618 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení antioxidační aktivity sladu a piva
Popis výsledku v původním jazyce
Certifikovaná metodika stanovení antioxidační aktivity sladu, piva a meziproduktů jejich výroby je určena pro sladařské a pivovarské laboratoře i další pracoviště zabývající se hodnocením sladařské /pivovarské kvality ječmene a sladu. Hodnocení antioxidační aktivity je novým kritériem při posuzování kvality sladu. Metodika je určena pro podnikové laboratoře, umožňuje hodnotit antioxidační aktivitu vyráběného sladu a ve spojení s laboratorním sladováním i antioxidační potenciál nakupovaného ječmene a změn antioxidačních vlastností při skladování. Metodika je proto vhodným nástrojem pro šlechtění sladovnických odrůd ječmene s vysokým antioxidačním potenciálem a bude zařazena spolu se stanovením polyfenolů jako pomocné kritérium pro hodnocení odrůd vhodných pro České pivo dle Chráněného zeměpisného označení EU. V pivovaru může být tato metodika vodítkem při zpracování sladu s ohledem na senzorickou stabilitu piv a nástrojem mezioperační kontroly antioxidačních vlastností od sladu po pivo
Název v anglickém jazyce
Determination of antioxidant activity of malt and beer
Popis výsledku anglicky
Certified methodology for determining the antioxidant activity of malt, beer and intermediate products of its production is intended for malting and brewing laboratories and other facilities engaged in the evaluation of malting / brewing quality of barley and malt. Evaluation of antioxidant activity is a new criterion for assessing the quality of malt. The methodology is intended for corporate laboratories, allows to evaluate the antioxidant activity of malt and produced in conjunction with laboratory and reconciling purchased barley antioxidant potential antioxidant properties and changes during storage. The methodology is therefore a useful tool for breeding of malting barley varieties with high antioxidant potential and will be included along with the determination of polyphenols as an auxiliary criterion for the evaluation of varieties suitable for Czech beer under the EU Protected Geographical Indication. This methodology can be used to guide the processing of malt in the brewery.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
MSMT-1M0570/M004
Číslo předpisu
"neuvedeno"
Technické parametry
osvědčení 153329/2011-MZE-17222 ze dne 24. srpna 2011
Ekonomické parametry
Ekonomické přínosy uplatnění metodiky ve výrobní praxi jsou nepřímé, jedná se o nástroj pro zkvalitnění kontroly nákupu surovin, ječmene a sladu a provozní kontroly při výrobě sladu a piva a nástroj pro hodnocení kvality při šlechtění odrůd ječmene.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů