Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení antioxidační aktivity sladu a piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000618" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000618 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení antioxidační aktivity sladu a piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Certifikovaná metodika stanovení antioxidační aktivity sladu, piva a meziproduktů jejich výroby je určena pro sladařské a pivovarské laboratoře i další pracoviště zabývající se hodnocením sladařské /pivovarské kvality ječmene a sladu. Hodnocení antioxidační aktivity je novým kritériem při posuzování kvality sladu. Metodika je určena pro podnikové laboratoře, umožňuje hodnotit antioxidační aktivitu vyráběného sladu a ve spojení s laboratorním sladováním i antioxidační potenciál nakupovaného ječmene a změn antioxidačních vlastností při skladování. Metodika je proto vhodným nástrojem pro šlechtění sladovnických odrůd ječmene s vysokým antioxidačním potenciálem a bude zařazena spolu se stanovením polyfenolů jako pomocné kritérium pro hodnocení odrůd vhodných pro České pivo dle Chráněného zeměpisného označení EU. V pivovaru může být tato metodika vodítkem při zpracování sladu s ohledem na senzorickou stabilitu piv a nástrojem mezioperační kontroly antioxidačních vlastností od sladu po pivo

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of antioxidant activity of malt and beer

  • Popis výsledku anglicky

    Certified methodology for determining the antioxidant activity of malt, beer and intermediate products of its production is intended for malting and brewing laboratories and other facilities engaged in the evaluation of malting / brewing quality of barley and malt. Evaluation of antioxidant activity is a new criterion for assessing the quality of malt. The methodology is intended for corporate laboratories, allows to evaluate the antioxidant activity of malt and produced in conjunction with laboratory and reconciling purchased barley antioxidant potential antioxidant properties and changes during storage. The methodology is therefore a useful tool for breeding of malting barley varieties with high antioxidant potential and will be included along with the determination of polyphenols as an auxiliary criterion for the evaluation of varieties suitable for Czech beer under the EU Protected Geographical Indication. This methodology can be used to guide the processing of malt in the brewery.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    MSMT-1M0570/M004

  • Číslo předpisu

    "neuvedeno"

  • Technické parametry

    osvědčení 153329/2011-MZE-17222 ze dne 24. srpna 2011

  • Ekonomické parametry

    Ekonomické přínosy uplatnění metodiky ve výrobní praxi jsou nepřímé, jedná se o nástroj pro zkvalitnění kontroly nákupu surovin, ječmene a sladu a provozní kontroly při výrobě sladu a piva a nástroj pro hodnocení kvality při šlechtění odrůd ječmene.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů