Využití extrakce na míchací tyčince při analýze některých senzoricky aktivních látek v pivu a její porovnání se zavedenými postupy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000647" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000647 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2011_06_488-492.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2011_06_488-492.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití extrakce na míchací tyčince při analýze některých senzoricky aktivních látek v pivu a její porovnání se zavedenými postupy
Popis výsledku v původním jazyce
Ke stanovení senzoricky aktivních látek se používají takové metody jako destilace, extrakce kapalina-kapalina nebo headspace metody. V nedávné době se začaly uplatňovat mikroextrakční techniky. Sorpční extrakce na míchací tyčince (SBSE) patří mezi tyto postupy. Tento článek se zabývá využitím SBSE metody následované reextrakcí stanovovaných látek do rozpouštědla při stanovení některých esterů a vicinálních diketonů v pivu. Linearita, správnost a opakovatelnost metody SBSE byly porovnány se stejnými parametry u destilace s vodní parou následovanou extrakcí kapalina-kapalina v případě stanovení esterů a headspace postupem používaném pro stanovení vicinálních diketonů.
Název v anglickém jazyce
Utilization of Stir Bar Sorption Extraction in Analysis of Some Beer Flavours and Its Comparison with Established Procedures
Popis výsledku anglicky
For the determination of beer flavours wellestablished methods require sample preparation by distillation, liquid-liquid extraction or headspace methods. In the past years, microextraction methods became popular. The stir bar sorption extraction (SBSE) is one of them. This article presents utilization of SBSE followed by solvent re-extraction in the determination of some esters and ?-diketones in beer. The parameters (linearity, accuracy and repeatability) and also the determination of compounds of interest by SBSE are compared with steam distillation followed by liquid-liquid extraction, usually used for beer ester analysis, and the headspace technique used for ?-diketones.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
105
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
488-492
Kód UT WoS článku
000292014200009
EID výsledku v databázi Scopus
—