Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití extrakce na míchací tyčince při analýze některých senzoricky aktivních látek v pivu a její porovnání se zavedenými postupy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000647" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000647 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2011_06_488-492.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2011_06_488-492.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití extrakce na míchací tyčince při analýze některých senzoricky aktivních látek v pivu a její porovnání se zavedenými postupy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ke stanovení senzoricky aktivních látek se používají takové metody jako destilace, extrakce kapalina-kapalina nebo headspace metody. V nedávné době se začaly uplatňovat mikroextrakční techniky. Sorpční extrakce na míchací tyčince (SBSE) patří mezi tyto postupy. Tento článek se zabývá využitím SBSE metody následované reextrakcí stanovovaných látek do rozpouštědla při stanovení některých esterů a vicinálních diketonů v pivu. Linearita, správnost a opakovatelnost metody SBSE byly porovnány se stejnými parametry u destilace s vodní parou následovanou extrakcí kapalina-kapalina v případě stanovení esterů a headspace postupem používaném pro stanovení vicinálních diketonů.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilization of Stir Bar Sorption Extraction in Analysis of Some Beer Flavours and Its Comparison with Established Procedures

  • Popis výsledku anglicky

    For the determination of beer flavours wellestablished methods require sample preparation by distillation, liquid-liquid extraction or headspace methods. In the past years, microextraction methods became popular. The stir bar sorption extraction (SBSE) is one of them. This article presents utilization of SBSE followed by solvent re-extraction in the determination of some esters and ?-diketones in beer. The parameters (linearity, accuracy and repeatability) and also the determination of compounds of interest by SBSE are compared with steam distillation followed by liquid-liquid extraction, usually used for beer ester analysis, and the headspace technique used for ?-diketones.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    105

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    488-492

  • Kód UT WoS článku

    000292014200009

  • EID výsledku v databázi Scopus