Stanovení senzorické hořkosti piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F13%3A%230000838" target="_blank" >RIV/60193697:_____/13:#0000838 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení senzorické hořkosti piva
Popis výsledku v původním jazyce
Vypracovaná metodika komplexního stanovení senzorické hořkosti piv zahrnuje metodu komparativního stanovení intenzity hořkosti a metodu stanovení časového hořkostního profilu. Metodika představuje ucelený postup pro hodnocení všech atributů hořkého vjemua je tak vhodným nástrojem pro objektivní popis hořkosti piva. Významným inovačním prvkem je i komparativní metoda pro stanovení intenzity hořkosti a experimentální stanovení minimálního časového odstupu mezi vzorky hodnocenými v jednom kole.
Název v anglickém jazyce
Determination of sensory bitterness of beer
Popis výsledku anglicky
The elaborated comprehensive methodology for determining the sensory bitterness of beers includes a method of comparative evaluation of the intensity of bitterness and method for determining the time profile of bitterness. The methodology represents a comprehensive approach to evaluate all attributes of bitter perception and it is a useful tool for objective description of the bitterness of beer. An important innovative feature is the comparative method for determining the intensity of bitterness and experimental determination of the minimum time interval between the samples evaluated in one round.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B227" target="_blank" >QI91B227: Význam beta-kyselin chmele pro české pivo</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VÚPS/2013/001
Číslo předpisu
4/2013
Technické parametry
Smlouva o využití metodiky byla uzavřena dne 15.5. 2013 s Mendelovou univerzitou v Brně, Zemědělská 1/1665, 613 00 Brno, IČ: 62156489, DIČ: CZ62156489. kontaktní osoby Ing. Alexandr Mikyška +420 224 900 160 (VUPS) a Ing. Tomáš Gregor, Ph.D., email: gregor@mendelu.cz, tel.:+420 545 133 340 (Mendelova univerzita).
Ekonomické parametry
Ekonomické přínosy při uplatnění metodiky ve výzkumné, výrobní praxi a výuce jsou nepřímé, jedná se o nástroj pro zkvalitnění kontroly výroby, výzkum nových chmelových surovin, vývoj nových značek piv, výuku VŠ studentů.
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce,Ústřední inspektorát, Květná 15, Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů