Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The proanthocyanidin profile in beer and its raw materials

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001105" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001105 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2015/10-11/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2015/10-11/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The proanthocyanidin profile in beer and its raw materials

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The presence of proanthocyanidins, substances belonging to the general group of polyphenols in beer is generally rather undesirable due to their tendency to form complexes with proteins, and thereby degrade the colloidal stability of beer. On the other hand, these substances are useful because of their ability to bind free radicals and thereby improve sensory stability of beer. The knowledge of the profile of the proanthocyanidins in beer and raw materials and their individual behavior during the entire technological process could help to address the challenges associated with improving the sensory and colloidal stability of beer. Therefore, we have developed a novel method for determination of proanthocyanidins by liquid chromatography with high resolution mass detection. The method was used to monitor changes in the profile of selected proanthocyanidins during the brewing process and consequently to verify the specificity profile of proanthocyanidins for given variety of Czech hops.

  • Název v anglickém jazyce

    The proanthocyanidin profile in beer and its raw materials

  • Popis výsledku anglicky

    The presence of proanthocyanidins, substances belonging to the general group of polyphenols in beer is generally rather undesirable due to their tendency to form complexes with proteins, and thereby degrade the colloidal stability of beer. On the other hand, these substances are useful because of their ability to bind free radicals and thereby improve sensory stability of beer. The knowledge of the profile of the proanthocyanidins in beer and raw materials and their individual behavior during the entire technological process could help to address the challenges associated with improving the sensory and colloidal stability of beer. Therefore, we have developed a novel method for determination of proanthocyanidins by liquid chromatography with high resolution mass detection. The method was used to monitor changes in the profile of selected proanthocyanidins during the brewing process and consequently to verify the specificity profile of proanthocyanidins for given variety of Czech hops.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10-11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    296-304

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus