Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ošetření piva před stočením do transportních obalů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015858" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015858 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ošetření piva před stočením do transportních obalů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce je zaměřena na optimalizaci a porovnání různých možností závěrečného ošetření piva před stočením do transportních obalů, zhodnocení vlivu různých metod ošetření na konečnou kvalitu piva, koloidní stabilitu a senzorické hodnocení konzumenty. Porovnávány jsou tunelový paster, membránový filtr, hloubkový filtr a průtokový paster.Porovnávání jednotlivých zařízení je provedeno sledováním rozdílných hodnot vybraných analytických parametrů piva před a po ošetření piva jednotlivými zařízeními. Na základěnaměřených dat na zařízeních je prokázáno, že membránová a hloubková filtrace mají pozitivní vliv na koloidní stabilitu piva a neovlivňují jeho senzorický profil. Při ošetření piva pasterací dochází k nárůstu barvy piva a ke změně senzorického profilu. Při ošetření piva membránovou filtrací dochází k poklesu pěnivosti. Je doporučeno přednostně používat k ošetření piva filtrační procesy. V případě použití pasteru je možno doporučit modernizovat průtokový paster, což by snížilo tepelnou zá

  • Název v anglickém jazyce

    Beer treatment prior to packaging

  • Popis výsledku anglicky

    The study focuses on optimising and comparing the different options for the bulk beer treatment prior to packaging, assessing the effect of various treatment methods on the final quality of beer, colloidal stability and consumer sensory evaluation. The compared are tunnel pasteurisation, membrane filtration, depth filtration and flash pasteurisation. The individual processes are compared by observing the values of selected analytical beer parameters before and after treating the beer with each method. Based on the data collected, it is proven that the membrane and depth filtration have a positive influence on the beer's colloidal stability and do not affect its sensory profile. When the beer is pasteurised, the beer colour increases and the sensory profile is deteriorated. When the beer is treated with membrane filtration the head retention is impaired.It is recommended to rather use the filtration methods to treat the beer. If pasteurizer is used, it could be recommended to upgrade th

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů