Ošetření piva před stočením do transportních obalů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015858" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015858 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ošetření piva před stočením do transportních obalů
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je zaměřena na optimalizaci a porovnání různých možností závěrečného ošetření piva před stočením do transportních obalů, zhodnocení vlivu různých metod ošetření na konečnou kvalitu piva, koloidní stabilitu a senzorické hodnocení konzumenty. Porovnávány jsou tunelový paster, membránový filtr, hloubkový filtr a průtokový paster.Porovnávání jednotlivých zařízení je provedeno sledováním rozdílných hodnot vybraných analytických parametrů piva před a po ošetření piva jednotlivými zařízeními. Na základěnaměřených dat na zařízeních je prokázáno, že membránová a hloubková filtrace mají pozitivní vliv na koloidní stabilitu piva a neovlivňují jeho senzorický profil. Při ošetření piva pasterací dochází k nárůstu barvy piva a ke změně senzorického profilu. Při ošetření piva membránovou filtrací dochází k poklesu pěnivosti. Je doporučeno přednostně používat k ošetření piva filtrační procesy. V případě použití pasteru je možno doporučit modernizovat průtokový paster, což by snížilo tepelnou zá
Název v anglickém jazyce
Beer treatment prior to packaging
Popis výsledku anglicky
The study focuses on optimising and comparing the different options for the bulk beer treatment prior to packaging, assessing the effect of various treatment methods on the final quality of beer, colloidal stability and consumer sensory evaluation. The compared are tunnel pasteurisation, membrane filtration, depth filtration and flash pasteurisation. The individual processes are compared by observing the values of selected analytical beer parameters before and after treating the beer with each method. Based on the data collected, it is proven that the membrane and depth filtration have a positive influence on the beer's colloidal stability and do not affect its sensory profile. When the beer is pasteurised, the beer colour increases and the sensory profile is deteriorated. When the beer is treated with membrane filtration the head retention is impaired.It is recommended to rather use the filtration methods to treat the beer. If pasteurizer is used, it could be recommended to upgrade th
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů