Optimalizace ošetření piva před stočením do transportních obalů KEG
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016107" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016107 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace ošetření piva před stočením do transportních obalů KEG
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce je porovnat různé možnosti závěrečného ošetření piva před stočením do transportních obalů, zhodnotit vliv různých metod ošetření na konečnou kvalitu piva, koloidní stabilitu a senzorické hodnocení konzumenty a optimalizovat způsob závěrečnéhoošetření piva před stočením do transportních obalů. Práce byla měřena ve dvou různých středně velkých českých pivovarech. Porovnávány byly tunelový pastér, membránový filtr, hloubkový filtr a průtokový pastér.Porovnávání jednotlivých zařízení bylo provedeno sledováním rozdílných hodnot vybraných analytických parametrů piva před a po ošetření piva jednotlivými zařízeními zahrnujících barvu piva, pH, obsah alkoholu, extrakt, zákal, obsah polyfenolů, pěnivost NIBEM. Byla provedena šoková zkouška podle Basařové a Kahlera a senzorická analýza. Na cestě piva z ležáckého sklepa až po stočení byla měřena změna obsahu kyslíku v pivě a změna redoxního potenciálu. Získaná data byla zpracována statistickými funkcemi programu Microsoft Excel.Na zák
Název v anglickém jazyce
Optimization of beer treatment prior to KEG filling
Popis výsledku anglicky
The objective of this work is to compare different ways of final treatment of beer before filling into the transport vessels, evaluate influences of different treatment methods at final beer quality, colloidal stability and senzoric profile and optimizeway of final beer treatment before filling into the transport vessels. Work was made in two different middle sized breweries. Tunnel pasteurization, flash pasteurization, deep filtration and membrane filtration were compared.Testing of individual processes was done by monitoring different values selected analytical parameters of beer before and after treatment with individual devices including beer color, pH, alcohol content, extract, haze, content of polyphenolics, foam stability NIBEM. Shock test according to Basarova and Kahler and senzoric analysis was made. Beer track from lager cellar to filling line was characterized with changes of oxygen content and changes of redox potential. Results were handled with Microsoft Excel statistic
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Praha
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
50
Počet zahraničních účastníků
0
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce