N-nitrosamines in 21th century
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F16%3AN0000059" target="_blank" >RIV/60193697:_____/16:N0000059 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11310/16:10392689
Výsledek na webu
<a href="https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201601-0001_N-nitrosaminy_v_21_stoleti.php" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201601-0001_N-nitrosaminy_v_21_stoleti.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2016001" target="_blank" >10.18832/kp2016001</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
N-nitrosamines in 21th century
Popis výsledku v původním jazyce
Carcinogenic nitrogen compounds, N-nitrosamines, were first identified in beer and malt during the 70’s of twentieth century. Their proven occurrence in beer, in context with their significant health risk, led to the development of new technological procedures, especially in malt kilning. After these technological changes, concentrations of N-nitrosamines in malts and beers were rapidly decreased and the interest of researchers in these compounds during last 15 years has consequently strongly declined even though some questions concerning these compounds have still not been answered. This article provides a brief historical summary of N-nitrosamines and brings information about the most important advances in analysis of these compounds in the last 15 years.
Název v anglickém jazyce
N-nitrosamines in 21th century
Popis výsledku anglicky
Carcinogenic nitrogen compounds, N-nitrosamines, were first identified in beer and malt during the 70’s of twentieth century. Their proven occurrence in beer, in context with their significant health risk, led to the development of new technological procedures, especially in malt kilning. After these technological changes, concentrations of N-nitrosamines in malts and beers were rapidly decreased and the interest of researchers in these compounds during last 15 years has consequently strongly declined even though some questions concerning these compounds have still not been answered. This article provides a brief historical summary of N-nitrosamines and brings information about the most important advances in analysis of these compounds in the last 15 years.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
2-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—