Studium obsahu flavonoidů a prenylflavonoidů v českých odrůdách chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000112" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000112 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium obsahu flavonoidů a prenylflavonoidů v českých odrůdách chmele
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška na celostátní odborné konferenci "27. Pivovarsko-sladařské dny", 26. - 27. 10. 2017, Olomouc. Chmel je zdrojem řady polyfenolových látek významných z hlediska pivovarského i zdravotní prospěšnosti. Řada z nich jsou antioxidanty s preventivním účinkem na civilizační choroby, kardiovaskulární a nádorová onemocnění. V příspěvku je shrnuto pětileté sledování flavanoidů a prenylflavanoidů u českých odrůd chmele. Obsah a složení polyfenolových látek je sice odrůdově specifické, ale významně závisí i na ročníku sklizně a dalších faktorech. Obsah polyfenolů situovaných v hmotě hlávky přitom nekoresponduje s obsahem alfa kyselin a vzájemný poměr silně závisí na ročníku, což se projeví na množství polyfenolů ve chmelení.
Název v anglickém jazyce
Study of the content of flavonoids and prenylflavonoids in Czech hop varieties
Popis výsledku anglicky
Lecture at national professional conference "27. Brewing and malting days", October 26 - 27, 2017, Olomouc. Hops is a source of a number of polyphenol substances important in terms of both brewery and health benefits. Many of these are antioxidants with a preventative effect on life-style diseases, cardiovascular and cancer diseases. The contribution summarizes the fiveyear monitoring of flavanoids and prenylflavanoids in Czech hop varieties. The content and composition of polyphenols is varietalspecific, but it also significantly depends on harvest year and other factors. The content of polyphenols located in the mass of hop cone does not correspond with the contents of alpha acids thus mutual ratio strongly depends on the year crop which affects the amount of polyphenols in the hopping dose.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů