Obsah celkových polyfenolů ve sladině ve vybraném sortimentu sladovnických odrůd ječmene zkoušených v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000078" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000078 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah celkových polyfenolů ve sladině ve vybraném sortimentu sladovnických odrůd ječmene zkoušených v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška - Obsah celkových polyfenolů ve sladině ve vybraném sortimentu sladovnických odrůd ječmene zkoušených v České republice. Zdrojem polyfenolů pro pivo jsou slad i chmel. Celkové polyfenoly (CPF) v závislosti na struktuře a velikosti molekul ovlivňují barvu, chuť, pěnu a chemicko-fyzikální vlastnosti finálního výrobku. Vliv odrůdy na obsah CPF ve sladině byl sledován na souboru 24 odrůd pěstovaných, každý rok na 4 různých stanovištích po dobu tří let. CPF byl stanoven metodou EBC 9.11. Nejvyšší průměrný obsah CPF vykázala odrůda Soulmate (91,4 mg.l-1), naopak nejnižší obsah CFP vykázala odrůda Bojos (62,8 mg.l-1). Obsah byl nejvíce ovlivněn odrůdou (35 %), následně lokalitou (30 %) a zanedbatelně ročníkem (0,5). Přednáška - Psota, V.: Obsah celkových polyfenolů ve sladině ve vybraném sortimentu sladovnických odrůd ječmene zkoušených v České republice. 39. Pivovarsko-sladařský seminář, Plzeň, 25. 10. 2018.
Název v anglickém jazyce
Content of total polyphenols in wort in the selected collection of the malting barley varieties tested in the Czech Republic.
Popis výsledku anglicky
Lecture - Content of total polyphenols in wort in the selected collection of the malting barley varieties tested in the Czech Republic. The source of polyphenols for beer is malt and hop. Total polyphenols depending on the structure and size of the molecules affect color, taste, foam and chemical and physical characters of the final product. The effect of the variety on the total polyphenol content in wort was studied in the set of 24 varieties grown at 4 different localities for a three-year period. Total polyphenol content CPF was determined by the method EBC 9.11. The highest average total polyphenol content was recorded in the variety Soulmate (91.4 mg.l-1), on the contrary, the lowest total polyphenol content was exhibited by the variety Bojos (62.8 mg.l-1). Content was mostly affected by the variety (35 %), locality (30 %) and negligibly by the year (0.5). Lecture – Psota, V.: Content of total polyphenols in wort in the selected collection of the malting barley varieties tested in the Czech Republic. 39. Brewing and malting seminar, Plzeň, 25/10/2018.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů