Methods of Evaluating of Sensory Assessors - Part 1
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000007" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000007 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2018/01/04.pdf" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2018/01/04.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201803" target="_blank" >10.18832/kp201803</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Methods of Evaluating of Sensory Assessors - Part 1
Popis výsledku v původním jazyce
The precission and repeatability of sensory analysis is influenced by a number of physiological, psychological and genetic factors. These can be largely eliminated by appropriate selection of the assessors through their regular evaluation. Therefore, assays have been developed to define the divergence of assessor ratings from the rest of the tasting committee. This makes it possible to recognize the area that needs to be focused on in the training of assessors. The article presents specific examples of calculations to determine the degree of conformity among assessors using the ANOVA method and other statistical methods.
Název v anglickém jazyce
Methods of Evaluating of Sensory Assessors - Part 1
Popis výsledku anglicky
The precission and repeatability of sensory analysis is influenced by a number of physiological, psychological and genetic factors. These can be largely eliminated by appropriate selection of the assessors through their regular evaluation. Therefore, assays have been developed to define the divergence of assessor ratings from the rest of the tasting committee. This makes it possible to recognize the area that needs to be focused on in the training of assessors. The article presents specific examples of calculations to determine the degree of conformity among assessors using the ANOVA method and other statistical methods.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný Průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
2570-8619
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
14-20
Kód UT WoS článku
000426115200004
EID výsledku v databázi Scopus
—