Vliv kvasného kmene na filtrovatelnost piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000063" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000063 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv kvasného kmene na filtrovatelnost piva
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo porovnání třech kvasných kmenů pro ležáky, z toho dva pro České pivo. Studie probíhala za různých podmínek kvašení s cílem zjistit jejich vliv na filtrovatelnost piv připravených za dalších podmínek identických. Rozdíly byly pozorovány jak v chemickém složení, tak ve filtrovatelnosti jednotlivých piv. Byla diskutována povaha látek brzdících filtraci a vliv kvasničné kultury a jejich vliv na zlepšení filtrovatelnosti piv. Zajímavým jevem je vliv nižších mastných kyselin na průběh filtrovatelnosti. Testované české kmeny měly lepší filtrovatelnost než zahraniční kmen při všech podmínkách testu. Stat´ v tištěném sborníku: Membránové procesy v potravinářství 2018, str.50-64, Česká membránová platforma, z.s., Česká Lípa, ISBN 978-80-906831-4-3, Stráž pod Ralskem 18.10.2018, akce CST.
Název v anglickém jazyce
Influence of yeast strain at filterability
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to compare three yeast strains for lagers, of which two for Czech beer. The study was conducted under various fermentation conditions to determine their effect on filterability of beers prepared under other identical conditions. Differences were observed both in the chemical composition and in the filterability of individual beers. The nature of filtration inhibiting substances and the influence of yeast culture and their influence on improving the filterability of beers were discussed. An interesting effect is the effect of lower fatty acids on the process of filterability. The tested Czech strains were better filterable than the foreign strain under all conditions of the test. Membránové procesy v potravinářství 2018, p.50-64, Česká membránová platforma, z.s., Česká Lípa, ISBN 978-80-906831-4-3, Stráž pod Ralskem 18.10.2018, akce CST.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů