Procesní kontaminanty ve sladu a pivu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000101" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000101 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Procesní kontaminanty ve sladu a pivu
Popis výsledku v původním jazyce
Poster: Suroviny a z nich vyrobené potraviny mohou obsahovat nejrůznější látky, které představují riziko pro kvalitu finálního produktu nebo zdraví spotřebitele. Mezi toxické látky, které vznikají během technologického zpracování ječmene, patří i procesní kontaminanty jako je např. akrylamid a 3-MCPD. Akrylamid je toxická látka, která byla zařazena do skupiny 2A, jako pravděpodobný lidský karcinogen, dále má neurotoxické, mutagenní, teratogenní a genotoxické vlastnosti, včetně negativního vlivu na reprodukci. 3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen. Stanovení obsahu procesních kontaminantů akrylamidu a 3-MCPD bylo provedeno plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. 28. pivovarsko-sladařské dny, Plzeň, 31.10.-1.11.2019.
Název v anglickém jazyce
Process contaminants in malt and beer
Popis výsledku anglicky
Poster: The raw materials and foodstuffs made from them may contain a wide variety of substances which pose a risk to the quality of the final product or to the health of the consumer. Toxic substances produced during the processing of barley include process contaminants such as acrylamide and 3-MCPD. Acrylamide is a toxic substance that has been classified in Group 2A as a probable human carcinogen, and also has neurotoxic, mutagenic, teratogenic and genotoxic properties, including a negative effect on reproduction. 3-MCPD is classified as a possible human carcinogen. The determination of the process contaminants of acrylamide and 3-MCPD was performed by gas chromatography with mass detection. 28. pivovarsko-sladařské dny, Plzeň, 31.10.-1.11.2019.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů