Možnosti využití původních druhů kvasinek pro výrobu terroir vín
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000021" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000021 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/20:43919288
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti využití původních druhů kvasinek pro výrobu terroir vín
Popis výsledku v původním jazyce
Článek je zaměřený na způsoby identifikace a selekce původních druhů kvasinek určených pro výrobu terroir vín. Mikrobiální diverzita hroznového moštu a vinařského prostředí koresponduje s konkrétním pěstebním místem révy vinné, tzv. terroir. Terroir je mimo klimatické a půdní podmínky charakterizován i autochtonními mikroorganizmy, které mají vliv na konečnou kvalitu vína. Identifikace a selekce autochtonních kvasinek může pozitivně ovlivnit organoleptické vlastnosti vína, zajistit bezproblémový průběh fermentace a také omezit mikrobiální kontaminaci. Studie byla realizována v České republice, v historických vinařských regionech – Velké Bílovice, Bzenec, Mikulov, Strážnice, Šobes, Valtice. Vzorky byly v příslušných lokalitách odebrány z listů révy vinné, z bobulí, z kalů, z moštu a v průběhu fermentace. V článku jsou prezentovány parciální výsledky této rozsáhlé studie – druhové zastoupení kvasinek v závislosti na původu vzorku (list, bobule, kaly, mošt), fázi kvašení hroznového moštu a na lokalitě.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of using original types of yeasts for the production of terroir wines
Popis výsledku anglicky
The article focuses on methods of identification and selection of native yeast species intended for the production of terroir wines. The microbial diversity of grape must and the wine-growing environment corresponds to a specific growing place of the vine, the so-called terroir. In addition to climatic and soil conditions, terroir is also characterized by autochthonous microorganisms that affect the final quality of the wine. Identification and selection of autochthonous yeasts can positively affect the organoleptic properties of wine, ensure a smooth fermentation process and also reduce microbial contamination. The study was carried out in the Czech Republic, in historical wine regions - Velké Bílovice, Bzenec, Mikulov, Strážnice, Šobes, Valtice. Samples were taken at the appropriate sites from vine leaves, berries, sludge, must and during fermentation. The article presents partial results of this extensive study - species representation of yeasts depending on the origin of the sample (leaf, berries, sludge, must), the stage of fermentation of grape must and the locality.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
13-17
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—