Stanovení odrůd sladovnického ječmene a odrůdové čistoty vyrobeného sladu pomocí LC HRMS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000062" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000062 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení odrůd sladovnického ječmene a odrůdové čistoty vyrobeného sladu pomocí LC HRMS
Popis výsledku v původním jazyce
Poster: 21. Škola hmotnostní spektrometrie, Srní, 13. - 18. září 2020. Proteiny, které se nachází v ječném zrnu, lze rozdělit do tří skupin na: zásobní, metabolické/strukturní proteiny a protektivní proteiny. Cílem této práce bylo zjistit, zda lze odrůdy sladovnického ječmene odlišit na základě profilu proteinů. Zaměřili jsme se na studium proteinů ve sladině připravených ze souboru vzorků různých odrůd sladovnického ječmene s využitím techniky SDS-page, hmotnostní spektrometrie a sofistikovaných nástrojů na statistické zpracování dat. Výsledky provedených experimentů prokázaly, že posttranslační modifikace hordeinů, jako toho nejvýznamnějšího proteinu přítomného ve sladině, vykazují odrůdovou specifitu a mají potenciál být využit pro zpětnou identifikaci odrůd sladovnického ječmene.
Název v anglickém jazyce
Differentiation of malting barley cultivars and cultivar purity of malt using LC-HRMS
Popis výsledku anglicky
Poster: 21. Škola hmotnostní spektrometrie, Srní, 13. - 18. září 2020. Proteins found in barley grain can be divided into three groups: storage, metabolic/structural and protective proteins. The aim of this study was to determine whether malting barley varieties can be differed based on the protein profile. We focused on the study of proteins in sweet wort prepated from a set of samples of different malting barley varieties using by SDS-page, mass spectrometry and sophisticated tools for statistic data processing. An assumption that post-translational modifications of hordeins as the most important protein present in sweet wort show variety-specificity and have a potential to be used for a retrospective identification of malting barley cultivars was proved.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TJ02000296" target="_blank" >TJ02000296: Vývoj analytických metod pro zvýšení efektivity surovinové a procesní kontroly českého sladařství a pivovarství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů