Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv odrůdy, stanoviště a ročníku na extrakt a barvu karamelového sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000113" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000113 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vupt.cz/cz/casopis-uroda" target="_blank" >https://www.vupt.cz/cz/casopis-uroda</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv odrůdy, stanoviště a ročníku na extrakt a barvu karamelového sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ze vzorků odrůd ječmene Bojos, Malz, Sebastian a Xanadu pěstovaných v šesti pokusných lokalitách ve sklizňových ročnících 2014 až 2016 byl v laboratorních podmínkách vyroben karamelový slad. Extrakt sladu se pohyboval od 72,5 do 84 % a barva sladiny od 88 do 267 jednotek EBC. Nejvyšší průměrná hodnota barvy sladiny 173 j. EBC byla zjištěna u odrůdy Xanadu, tato hodnota se statisticky průkazně odlišovala od zbývajících odrůd. Rozdíly v obsahu extraktu byly mezi odrůdami statisticky průkazné. Nejvyšší průměrný obsah extraktu 80,3 % byl stanoven u odrůdy Malz. Rozdíly v obsahu extraktu a barvě sladiny mezi hodnocenými lokalitami byly statisticky průkazné. Rozdíly mezi jednotlivými sklizňovými roky byly u barvy sladiny statisticky neprůkazné u extraktu statisticky průkazné. Úroda 12, roč.LXIX, vědecká příloha, 635-638,2021.

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of the variety, site and year on extract and color of caramel malt

  • Popis výsledku anglicky

    Caramel malt was produced under laboratory conditions from samples of Bojos, Malz, Sebastian, and Xanadu barley varieties grown at six experimental sites in harvest years of 2014 to 2016. Malt extract ranged from 72.5 to 84% and malt color from 88 to 267 EBC units. The highest average color value of wort of 173 EBC units was found for Xanadu, this value differed statistically significantly from the remaining varieties. The differences in extract content were statistically significant between the varieties. The highest average extract content of 80.3 % was found in Malz. The differences in extract content and color of wort between the sites were statistically significant. The differences between the harvest years were not statistically significant for malt color and statistically significant for extract. Úroda 12, roč.LXIX, vědecká příloha, pp 635-638,2021.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů