Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Grain and malt quality of selected winter barley genetic resources

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000027" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000027 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/27184145:_____/23:N0000002 RIV/00027006:_____/23:10176340

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/295" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/295</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2023.69.786" target="_blank" >10.18832/kp2023.69.786</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Grain and malt quality of selected winter barley genetic resources

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The present study evaluated the agronomic and malting quality of 18 selected winter barley varieties. The varieties were obtained from the Gene Bank of the Crop Research Institute in Prague-Ruzyně. The varieties were tested under field conditions in three-year trials of basic evaluation. After the harvest, grain was malted and malting quality was determined according to international methods (EBC and MEBAK). The highest extract content was found in the Atlantick variety (80.6%). Proteolytic modification of the varieties Absolut, KWS Ariane and the line QK19/08030A_18 was at an optimal level. Values of diastatic power were high in all varieties, which is typical for winter barley varieties, similarly as low levels of cell wall degradation (friability) and high β-glucan content in the sweet wort. The lowest β-glucan content in the sweet wort was recorded in the two-row winter barley variety KWS Ariane (241 mg/l). Of the six-row varieties, the line QK19/08030A_18 had the lowest β-glucan content in the sweet wort (382 mg/l).

  • Název v anglickém jazyce

    Grain and malt quality of selected winter barley genetic resources

  • Popis výsledku anglicky

    The present study evaluated the agronomic and malting quality of 18 selected winter barley varieties. The varieties were obtained from the Gene Bank of the Crop Research Institute in Prague-Ruzyně. The varieties were tested under field conditions in three-year trials of basic evaluation. After the harvest, grain was malted and malting quality was determined according to international methods (EBC and MEBAK). The highest extract content was found in the Atlantick variety (80.6%). Proteolytic modification of the varieties Absolut, KWS Ariane and the line QK19/08030A_18 was at an optimal level. Values of diastatic power were high in all varieties, which is typical for winter barley varieties, similarly as low levels of cell wall degradation (friability) and high β-glucan content in the sweet wort. The lowest β-glucan content in the sweet wort was recorded in the two-row winter barley variety KWS Ariane (241 mg/l). Of the six-row varieties, the line QK19/08030A_18 had the lowest β-glucan content in the sweet wort (382 mg/l).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910197" target="_blank" >QK1910197: Strategie minimalizace dopadu sucha na udržitelnou produkci a sladovnickou kvalitu ječmene</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ PRŮMYSL

  • ISSN

    2570-8619

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    786-802

  • Kód UT WoS článku

    001091157100001

  • EID výsledku v databázi Scopus