Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sladování – komerční využití fyziologického procesu klíčení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000046" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000046 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sladování – komerční využití fyziologického procesu klíčení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nerecenzovaný článek - Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin. 22(1): 28-31. 2022. ISSN 1213-6670. Význam sladařství - Slad a pivo jsou dlouhodobě jedny z nejúspěšnějších exportních agrárních komodit České republiky. Navíc jsou to komodity vyvážené s výraznou mírou přidané hodnoty. Ječmen – zakladní surovina pro výrobu sladu. Pro výrobu světlého sladu je v České republice používán především jarní ječmen. Ve velmi omezené míře se u nás vyrábí též slad z pšenice či jiných plodin, který je následně používán pro výrobu speciálních piv, destilaci nebo jako ingredience při výrobě potravin. Technologie sladování - Sladovaní je klíčení zrna za řízených podmínek. Cílem sladování je přeměnit nebo upravit fyzikální vlastnosti zrna ječmene a umožnit syntézu nebo aktivaci řady hydrolytických enzymů. Hodnocení ječmene a sladu - Základní vlastností zrna sladovnického ječmene je schopnost kličit. AZL - Sladařsky ústav Brno - Laboratoř zajišťuje mikrosladovací zkoušky a následnou analýzu technologické jakosti ječmene a některých dalších plodin. Pracoviště dále disponuje moderní instrumentální technikou. Stanovuje mykotoxiny, rezidua pesticidů, akrylamid, gliadin, některé typy antioxidantů, enzymů a vitamínů.

  • Název v anglickém jazyce

    Malting - commercial use of the physiological process of germination.

  • Popis výsledku anglicky

    Aim in Bulletin of the Czech Society of Experimental Plant Biology. 22(1): 28-31. 2022. ISSN 1213-6670. The significance of malting - Malt and beer have long been among the most successful agricultural export commodities of the Czech Republic. Moreover, these commodities are exported with a big amount of added value. Barley - the basic raw material for the production of malt. For the production of pale malt in the Czech Republic, spring barley is mainly used. In a very limited measure, malt is produced from wheat or other crops, this malt is then used for the production of special beers, distillation, or as an ingredient in food production. Malting technology - Malting is the germination of grain under controlled conditions. The aim of malting is to transform or modify the physical properties of the barley grain and to allow the synthesis or activation of a number of hydrolytic enzymes. Barley and malt evaluation - The basic characteristic of malting barley grain is the ability to germinate. ATL – Malting Institute Brno - The laboratory provides micro-malting tests and subsequent analysis of the technological quality of barley and some other crops. The department also has modern instrumental technology. It determines mycotoxins, pesticide residues, acrylamide, gliadin, some types of antioxidants, enzymes, and vitamins.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů