Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Divoké kvasinky v pivovarech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000047" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000047 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Divoké kvasinky v pivovarech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Non-Saccharomyces se podílí na tvorbě biofilmů, a tím zvyšují riziko mikrobiálního kažení piva. Mezi nejčastější kontaminanty v pivovaru patří rody Saccharomyces, Candida, Hanseniaspora, Kluyveromyces, Rhodotorula, Torulaspora, „černé kvasinky“ a další. Přítomnost „černých kvasinek“ v prostředí pivovaru je velmi nežádoucí, a to nejen v souvislosti s kvalitou piva, ale hlavně z hygienického hlediska. Jedná se o kvasinky rodu Exophiala, které jsou lidským patogenem s vysokou úmrtností. V přednášce byla diskutována přítomnost divokých kvasinek v českých pivovarech a poškozených pivech. Přednáška byla prezentována na 41. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 19.10.2023.

  • Název v anglickém jazyce

    Wild yeasts in brewery

  • Popis výsledku anglicky

    Non-Saccharomyces are involved in the formation of biofilms and increase the risk of microbial spoilage of beer. The most common contaminants in the brewery are genus Saccharomyces, Candida, Hanseniaspora, Kluyveromyces, Rhodotorula, Torulaspora, "black yeast" and others. The presence of 'black yeasts' in the brewery environment is highly undesirable, not only in relation to the quality of the beer, but especially from a hygiene point of view. These are yeasts of the genus Exophiala, which are a human pathogen with a high mortality rate. In this lecture, the presence of wild yeasts in Czech breweries and damaged beers were discussed. The lecture was presented at the 41. Brewing and maltin seminar, Pilsen, 19.-20.10.2023.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů