Divoké kvasinky v pivovarech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000047" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000047 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Divoké kvasinky v pivovarech
Popis výsledku v původním jazyce
Non-Saccharomyces se podílí na tvorbě biofilmů, a tím zvyšují riziko mikrobiálního kažení piva. Mezi nejčastější kontaminanty v pivovaru patří rody Saccharomyces, Candida, Hanseniaspora, Kluyveromyces, Rhodotorula, Torulaspora, „černé kvasinky“ a další. Přítomnost „černých kvasinek“ v prostředí pivovaru je velmi nežádoucí, a to nejen v souvislosti s kvalitou piva, ale hlavně z hygienického hlediska. Jedná se o kvasinky rodu Exophiala, které jsou lidským patogenem s vysokou úmrtností. V přednášce byla diskutována přítomnost divokých kvasinek v českých pivovarech a poškozených pivech. Přednáška byla prezentována na 41. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 19.10.2023.
Název v anglickém jazyce
Wild yeasts in brewery
Popis výsledku anglicky
Non-Saccharomyces are involved in the formation of biofilms and increase the risk of microbial spoilage of beer. The most common contaminants in the brewery are genus Saccharomyces, Candida, Hanseniaspora, Kluyveromyces, Rhodotorula, Torulaspora, "black yeast" and others. The presence of 'black yeasts' in the brewery environment is highly undesirable, not only in relation to the quality of the beer, but especially from a hygiene point of view. These are yeasts of the genus Exophiala, which are a human pathogen with a high mortality rate. In this lecture, the presence of wild yeasts in Czech breweries and damaged beers were discussed. The lecture was presented at the 41. Brewing and maltin seminar, Pilsen, 19.-20.10.2023.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů