Rezidua přípravků na ochranu rostlin v pivech produkovaných v České republice a jejich vztah k způsobům chemické ochrany a geografickém původu chmele.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000060" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000060 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rezidua přípravků na ochranu rostlin v pivech produkovaných v České republice a jejich vztah k způsobům chemické ochrany a geografickém původu chmele.
Popis výsledku v původním jazyce
Na 41. Pivovarsko-sladařském semináři v Plzni, ČR, dne 19. a 20. října 2023, byly prezentovány formou posteru výsledky monitoringu reziduí přípravků na ochranu rostlin (POR) ve 100 vzorcích piva produkovaných v České republice. Analyzovaná piva byla rozdělena do tří skupin: (1) ležáky z průmyslových pivovarů, (2) ležáky z mini-pivovarů a (3) svrchně kvašená piva z mini-pivovarů. Výsledky prezentované na tomto posteru ukazují běžné úrovně reziduí POR pro každou skupinu piv a vysvětlují vztahy mezi koncentracemi POR detekovanými v pivech a hodnotami těchto látek nalezených v chmelu. Dále poster diskutuje souvislosti mezi profilem reziduí POR a geografickým původem chmele, což naznačuje vliv lokálních praktik v ochraně rostlin ve specifických pěstebních oblastech.
Název v anglickém jazyce
The residues of plant protection products in beers produced in the Czech Republic and their relationship to methods of chemical protection and the geographical origin of hops.
Popis výsledku anglicky
At the 41. Brewing and maltin seminar, Czech Republic, on October 19th and 20th, 2023, the results of monitoring residues of plant protection products (PPP) in 100 samples of beer produced in the Czech Republic were presented in the form of a poster. The analyzed beers were divided into three groups: (1) lagers from large breweries, (2) lagers from microbreweries, and (3) top-fermented beers from microbreweries. The results presented on this poster show the common levels of PPP residues for each group of beers and explain the relationships between the concentrations of PPP detected in the beers and the values of these substances found in hops. Furthermore, the poster discusses the connections between the profile of PPP residues and the geographical origin of hops, indicating the influence of local plant protection practices in specific cultivation areas.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů