Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita sladovnického ječmene a sladu ze sklizně roku 2024

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F24%3AN0000034" target="_blank" >RIV/60193697:_____/24:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita sladovnického ječmene a sladu ze sklizně roku 2024

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Z výsledků analyzovaných vzorků vyplývá nízký obsah dusíkatých látek, ale s poměrně širokým rozsahem hodnot od 8,6 % do 13,3 %. Z nevyhovujících vzorků převládaly vzorky s nízkym obsahem dusíkatých látek v zrnu ječmene. Zrno ječmene bylo, v porovnání s předešlí sklizní, víc citlivé na vodu a při máčení lépe přijímalo vodu. Slad měl průměrný obsah extraktu, příznivé hodnoty amylolytického, cytolytického a proteolytického rozluštění. Zvýšení diastatické mohutnosti naznačuje dobrou enzymatickou aktivitu sladu. Velmi vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u 13 % vzorků. Celkově lze kvalitu sklizně sladovnického ječmene hodnotit jako velmi dobrou.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of malting barley and malt from the 2024 harvest

  • Popis výsledku anglicky

    The results of the samples analysed show a low nitrogen content, but with a relatively wide range of values from 8.6% to 13.3%. Of the non-compliant samples, the samples with low nitrogen content in barley grain predominated. The barley grain was more sensitive to water compared to the previous harvest and took up water better when soaked. The malt had an average extract content and favourable amylolytic, cytolytic and proteolytic digestion values. The increase in diastatic strength indicates good enzymatic activity of the malt. A very high gushing potential of the malt was found in 13 % of the sample. Overall, the quality of the malting barley harvest can be assessed as very good.

Klasifikace

  • Druh

    W - Uspořádání workshopu

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Místo konání akce

    Brno

  • Stát konání akce

    CZ - Česká republika

  • Datum zahájení akce

  • Datum ukončení akce

  • Celkový počet účastníků

    13

  • Počet zahraničních účastníků

  • Typ akce podle státní přísl. účastníků

    CST - Celostátní akce