Stanovení chlormekvátu a mepikvátu v pivu(poster)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F24%3AN0000071" target="_blank" >RIV/60193697:_____/24:N0000071 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení chlormekvátu a mepikvátu v pivu(poster)
Popis výsledku v původním jazyce
Poster byl prezentován na 30. pivovasko sladařských dnech v Českých Budějovicích, 31.10. - 01. 11. 2024.Anotace: Široké využití pesticidů v zemědělském průmyslu vede k přítomnosti jejich reziduí v půdách, vodních zdrojích a rostlinách. Pro kontrolu růstu rostlin se využívají herbicidy chlormekvát a mepikvát. Chlormekvát má schopnost inhibovat biosyntézu giberelinu. Chlormekvát inhibuje prodlužování buněk, čímž dojde ke zkrácení a posílení stonku rostliny. Tento pesticid také ovlivňuje vývojový cyklus rostliny, což vede ke zvýšení kvetení a větší sklizni. Mepikvát inhibuje biosyntézu kyseliny giberelové a má tím velmi podobné účinky jako chlormekvát. Evropská Unie stanovila maximální limit residuí (MRL) v ječmeni pro chlormekvát na 7 mg/kg a pro mepikvát na 4 mg/kg. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský se problematikou těchto růstových regulátorů zabývá od roku 2023, kdy byla získána akreditace na stanovení těchto látek v základních surovinách pro výrobu piva, jako je ječmen, slad, pšenice, kukuřice nebo oves. Tyto látky se vyskytovaly ve 42 % měřených vzorků. Problematika přechodu těchto látek z pivovarských surovin do piva je velmi málo prozkoumána a Evropská Unie dosud nestanovila maximální povolenou koncentraci chlormekvátu a mepikvátu v pivech. Pro tyto látky je však stanovena maximální povolená koncentrace v pitné vodě a to 0,1 µg/L. Cílem této práce bylo vyvinout a validovat metodu na stanovení chlormekvátu a mepikvátu v pivech, aby bylo dosaženo dostatečné citlivosti při koncentracích nižších než limit v pitné vodě.
Název v anglickém jazyce
Determination of chlormequat and mepiquat in beer
Popis výsledku anglicky
Poster was presented at the 30th Brewery and Malting Days in České Budějovice, 31 October - 01 November 2024. Annotation: Wide use of pesticides in agricultural industry leads to the presence of pesticide residues in soils, water in soils and plants. Herbicides are used to control plant growth chlormequat and mepiquat. Chlormequat has the ability to inhibit the biosynthesis of gibberellin. Chlormequat inhibits cell elongation, resulting in shortening and strengthening of the plant stem. This pesticide also affects the developmental cycle of the plant, leading to increased flowering and higher yields. Mepiquat inhibits the biosynthesis of gibberellic acid and thus has very similar effects to chlormequat. European Union has set the maximum residue limit (MRL) in barley for chlormequat at 7 mg/kg and for mepiquat at 4 mg/kg. has been working on the issue of these growth regulators since 2023, when the accreditation for the determination of these substances in basic raw materials for beer production, such as barley, malt, wheat, corn and oats. These substances were present in 42 % of the samples measured. The issue of the transfer of these substances from brewing raw materials into beer is very poorly understood and the European Union has not yet set a maximum permitted concentration of chlormequat and mepiquat in beers. However, for these substances, the maximum concentration in drinking water is 0,1 µg/L. The aim of the study was to develop and validate a method for the determination of chlormequat and mepiquat in beers to achieve sufficient sensitivity at concentrations below limits in drinking water.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů