Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

HODNOCENÍ KVALITY POTRAVIN ALTERNATIVNÍMI PŘÍSTUPY

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F05%3A11977" target="_blank" >RIV/60460709:41110/05:11977 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    HODNOCENÍ KVALITY POTRAVIN ALTERNATIVNÍMI PŘÍSTUPY

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita potravin znamená především uspokojení nutričních a senzorických požadavků spotřebitele, dále musí potravina splňovat požadavky na zdravotní nezávadnost, protože slouží k výživě lidí. Podle současných názorů je senzorická analýza při hodnocení jakosti potravin nezastupitelná. Rozhodování spotřebitele o jakosti potravin na základě senzorických vlastností je v tomto případě obtížné zpracovat, protože do něj mohou vstupovat i ostatní vlivy, které lze jen stěží matematicky formalizovat. Jednou z metod, jak přetransformovat uvažování spotřebitele do matematického algoritmu je například fuzzy logika. Algoritmus hodnocení (zpracování) je zapsán pomocí skupiny pravidel, která jsou blízká uvažování člověka

  • Název v anglickém jazyce

    EVALUATION OF THE FOOD QUALITY BY ALTERNATIVE METHODS

  • Popis výsledku anglicky

    The food quality mainly means satisfaction of the nutritious and sensor requirements of the consumer. The food also has to satisfy requirements on health wholesomeness, because it serves for people nutrition. According to the latest opinions, the sensoryanalysis in food quality appreciation is unsubstitutable. The evaluation outputs can have different form and for its processing contributes also mathematical-statistical methods. The consumer decision of the food quality is difficult to process due to entering of the other impacts which can be hardly mathematically formalized. One of the methods for transformation of the consumer thinking to the mathematical algorithm is for example fuzzy logic. The evaluation algorithm is described by the set of rules, which are close to the man thinking.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GA - Zemědělská ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP525%2F02%2FD172" target="_blank" >GP525/02/D172: Aplikace fuzzy logiky pro hodnocení potravin</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Bohemiae Meridionales, The Scientific Journal for Economics, Management and Trade

  • ISSN

    1212-3285

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    39-44

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus