Využití standardu GLOBALGAP při hodnocení dodavatelů potravinářské suroviny rostlinného původu za účelem zajištění bezpečnosti potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F10%3A47431" target="_blank" >RIV/60460709:41110/10:47431 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití standardu GLOBALGAP při hodnocení dodavatelů potravinářské suroviny rostlinného původu za účelem zajištění bezpečnosti potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem uplatnění metodiky je doplnit systém zajištění řízené produkce v potravinovém řetězci založený na analýze rizik metodikou hodnocení dodavatelů hlavní potravinářské suroviny rostlinného původu. Předložená metodika v zjednodušené, nicméně efektivní formě by zajišťovala eliminaci zdravotních a hygienických rizik u surovin rostlinného původu pro výrobu potravin, a to zejména z pohledu snižování rizik chemických (minimální limity reziduí, vč. obsahu těžkých kovů a dusičnanů) a mikrobiálních (koliformníbakterie, streptokoky aj.). Přístup by měl být zahrnut do oblasti kontroly kvality dodávek a hodnocení dodavatelů.
Název v anglickém jazyce
Using the GLOBALGAP standard for supplier evaluating of food materials of plant origin to ensure food safety
Popis výsledku anglicky
The aim is to complement the application of the methodology to a system of production management in the food chain based on risk analysis methodologies for evaluating the main suppliers of food ingredients of plant origin. The proposed methodology in a simple but effective form would ensure the elimination of health and health risks of vegetable raw materials for food production, particularly from the perspective of reducing chemical risks (minimal residue, inc. Heavy metals and nitrates) and micro (coliform bacteria, streptococci, etc.). Access should be included in the supply of quality control and evaluation of suppliers.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Hodnocení podle GLOBALGAPu
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Osvědčení SZPI č. 1/2010/SZPI ze dne 5.12.2010; ISBN: 978-80-213-2135-9
Ekonomické parametry
Ekonomický přínos plyne ze zavedení předběžného opatření, které předejde problémům s bezpečností produktu a tím i nákladům (a výdajům) s tím spojených. Podle odborného odhadu pro středně velký zpracovatelský podnik se pohybuje okolo 2 mil. Kč.
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů