Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

ZMĚNY V KULTUŘE STRAVOVÁNÍ A ŽIVOTNÍ STYL OBČANŮ V ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F14%3A65093" target="_blank" >RIV/60460709:41110/14:65093 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    ZMĚNY V KULTUŘE STRAVOVÁNÍ A ŽIVOTNÍ STYL OBČANŮ V ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ekonomická reforma v ČR (transformace české ekonomiky) v devadesátých letech minulého století představovala přechod z centrálně řízeného hospodářství na tržní ekonomiku. Tento proces zasáhl nejen sféru podnikání či institucionální, ale společnost jako celek. Citelně se dotkla každého jedince přímo nebo zprostředkovaně, ať už v postavení nadřízeného (manažera) či podřízeného nebo v roli zaměstnance, zákazníka, spotřebitele, hosta, klienta, pacienta či jen uživatele se svými potřebami, zájmy a přáními. Radikálně změněné ekonomické podmínky v ČR determinovaly postupně změny v chování spotřebitele a ovlivnily jeho nákupní, spotřební, stravovací, ale i pracovní a tím i kulturní návyky včetně kultury stravování. Žijeme nyní zdravěji, je kultura našeho stravování a náš životní styl na vyšší úrovni než před rokem 1989? Odpověď na tuto otázku není jednoduchá a hluboce zasahuje do sféry stravování obecně.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in the culture of eating and lifestyle of citizens in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The economic reform in the Czech Republic (Czech economic transformation) in the nineties of the last century represented a transition from a centrally planned economy to a market economy. This process affected not only the sphere of business or institutions but the society as a whole. It significantly affected every individual directly or indirectly, regardless of their position be it that of superior (manager) or a subordinate or as employees, customers, consumers, guests, clients, patients or only users with their needs, interests and desires. The radically changed economic conditions in the Czech Republic gradually determined the changes in consumer behaviour and affected the shopping, eating, but also work and cultural habits including the cultureof eating. We are living now healthier lives, but is the culture of eating and lifestyle on a higher level than prior to 1989? The answer to this question is not simple and it is firmly intertwined with the realm of eating in general.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    AH - Ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    SOCIOEKONOMICKÉ ASPEKTY TRVALE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ČESKÉ REPUBLIKY 10 LET PO VSTUPU DO EVROPSKÉ UNIE

  • ISBN

    978-80-87472-69-9

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    77-84

  • Počet stran knihy

    172

  • Název nakladatele

    Vysoká škola evropských a regionálních studií

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Kód UT WoS kapitoly