Nabídka potravin pro zvláštní výživu určenou osobám s nesnášenlivostí lepku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F17%3A74261" target="_blank" >RIV/60460709:41110/17:74261 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nabídka potravin pro zvláštní výživu určenou osobám s nesnášenlivostí lepku
Popis výsledku v původním jazyce
Počet zákazníků spotřebitelů, kteří mají problémy při konzumaci potravin, které obsahují lepek, se neustále zvětšuje. Spotřebitelů s tímto omezením, zejména nižšího věku, přibývá. Celiaci musí upravit svůj stravovací režim (bezlepková dieta), vyhledávat a nakupovat potraviny přirozeně bezlepkové nebo obsahující lepek jen v povoleném množství (Nařízení (ES) č. 41,2009). Problémy u celiaků se projevují nejen v oblasti fyzického zdraví, v sociální oblasti (pocit vyloučení ze společnosti), v psychologické oblasti (pocity deprese a úzkosti), ale zejména v oblasti stravování jako nutnost přípravy bezlepkových pokrmů a omezenost ve veřejném stravování včetně cestování (Lee, Newman 2003, Sverker, Hensing, Hallert 2005, Sverker et al. 2009). Ve výzkumném projektu ve vazbě a návaznosti na hodnocení situace na českém trhu, který nabízí tyto potraviny, je sledována nabídka (dostupnost) a její parametry při rozhodování celiaků o nákupu bezlepkových potravin. Součástí příspěvku je zhodnocení stavu nabídky bezlepko
Název v anglickém jazyce
The offering of the special nutrition food intended for people with gluten intolerance
Popis výsledku anglicky
The number of customers consumers who have problems when eating foods that contain gluten, is constantly increasing. Especially the number of lower age consumers with this restriction is increasing. Celiacs must adjust their dietary regime (gluten free diet), search and buy food naturally gluten-free or containing gluten only in the permissible amount (Regulation (EC) no. 41,2009). The problems with Celiacs are manifested not only in the field of physical health, in the social sphere (the feeling of social exclusion), in the psychological field (feelings of depression and anxiety), but especially in the catering area as necessity of preparing gluten-free meals and limited public catering including travel (Lee Newman 2003, Sverker, Hensing, Hallert 2005, Sverker et al. 2009). In a research project in custody and following an evaluation of the situation on the Czech market that offers these foods, the supply (availability) and its parameters when deciding to purchase Celiacs gluten-free foods are monit
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
50204 - Business and management
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Auspicia
ISSN
1214-4967
e-ISSN
1214-4967
Svazek periodika
2017
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
183-189
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—