Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes of natural antioxidants - ascorbic acid, polyphenols and anthocyanins in apples, potatoes and plant berries during their storage.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F00%3A00000855" target="_blank" >RIV/60460709:41210/00:00000855 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes of natural antioxidants - ascorbic acid, polyphenols and anthocyanins in apples, potatoes and plant berries during their storage.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Apples and potatoes are significant sources of polyphenols and ascorbic acid as antioxidants with benefit effects on human health. They are closely connected in antioxidant net work because ascorbic acid reduces oxidized quinones back to polyphenols. Changes in their content were determined in three apple varieties and four potato varieties during their storage. It was found significant varietal dependency, in lesser extent year of cultivation. During cold storage at +50 C for six months content of ascorbic acid and total polyphenols significantly decreased. Ascorbic acid added to thickened extracts of elderberries and red grapes skins caused higher degradation of red anthocyanins during their storage period for 167-194 days due their reduction to colourless leucoanthocyanidin forms.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes of natural antioxidants - ascorbic acid, polyphenols and anthocyanins in apples, potatoes and plant berries during their storage.

  • Popis výsledku anglicky

    Apples and potatoes are significant sources of polyphenols and ascorbic acid as antioxidants with benefit effects on human health. They are closely connected in antioxidant net work because ascorbic acid reduces oxidized quinones back to polyphenols. Changes in their content were determined in three apple varieties and four potato varieties during their storage. It was found significant varietal dependency, in lesser extent year of cultivation. During cold storage at +50 C for six months content of ascorbic acid and total polyphenols significantly decreased. Ascorbic acid added to thickened extracts of elderberries and red grapes skins caused higher degradation of red anthocyanins during their storage period for 167-194 days due their reduction to colourless leucoanthocyanidin forms.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Czech Journal of Food Sciences (Potravinářské vědy). Chemical Reactions in Foods IV (Proceedings)

  • ISBN

    1212-1800

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Počet stran knihy

  • Název nakladatele

    Ústav zemědělských a potravinářských informací

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly