Mlynářská a pekařská jakost netradičních druhů pšenic (jednozrnka, dvouzrnka, kamut) a možnosti jejich využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002353" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002353 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mlynářská a pekařská jakost netradičních druhů pšenic (jednozrnka, dvouzrnka, kamut) a možnosti jejich využití
Popis výsledku v původním jazyce
Mlynářská a pekařská jakost byla hodnocena u pšenice jednozrnky, dvouzrnky, kamutu a kontroly - jarní pšenice obecné Triso. Netradiční druhy pšenic vykazovaly oproti kontrole podstatně vyšší obsah N-látek, mokrého lepku a popelovin. Kvalita lepkového komplexu, charakterizovaná SDS-testem však byla lepší u kontroly. Měrný objem pečiva byl u netradičních pšenic nižší, ale senzorické hodnocení pečiva bylo lepší ve srovnání s kontrolou.
Název v anglickém jazyce
Milling and baking quality non-traditional wheats (T.monococcum, T.dicoccon, kamut) and possibilities of their using
Popis výsledku anglicky
Millin and baking quality of T. monococcum, T. dicoccon, kamut and spring variety of T.aestivum Triso as check variety were studied. Substantially higher protein content, wet gluten content and ash content were typical for non-traditional wheat in comparison with check variety of T.aestivum. Quality of gluten complex, characterised by SDS-test was better at the check variety.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA303%2F01%2F1380" target="_blank" >GA303/01/1380: Rozšíření spektra rostlinných produktů pro dietu při celiakii: alternativní zdroje, jejich testování a využití</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - Aktuální poznatky v oblasti jakosti zemědělské a potravinářské produkce
ISBN
80-902436-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
23-27
Název nakladatele
Výzkumný ústav pícninářský
Místo vydání
Troubsko
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 11. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—