Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002626" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002626 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Askorbová kyselina a polyfenoly jsou významné antioxidanty ovoce a zeleniny, které mohou předcházet mnohým srdečním a rakovinným onemocněním. Díky tomu ovocné a zeleninové šťávy jsou jejich bohatým zdrojem. V této práci byla sledována stabilita těchto látek v sedmi nápojích (fy. TOMA a Pinelli, s.r.o.). nápoje byly skladovány při třech teplotních podmínkách (varianta 1 25-30 0C, varianta 2 5 0C a varianta 3 byla během skladování třikrát zahřáta na 60 0C po 9 hod. a vzorky byly skladovány do 9. týdne při25 0C a poté při 5 0C). Vzorky byly analyzovány pravidelně po celou dobu skladování 340 dní na obsah askorbové kyseliny polarograficky a na celkový obsah polyfenolů spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým reagens při l=765 nm. Získané výsledky byly v yhodnoceny statisticky za pomoci Statgraphics 4.0 for Windows Ô s Tukey HSD testem. Snížení obsahu askorbové kyseliny ve variantě 1 bylo 22 - 91,9 %, ve variantě 2 10 - 86,3 % a ve variantě 3 7,2 - 41,3 %. Skladovací teploty především ovli

  • Název v anglickém jazyce

    Quantitative changes of ascorbic acid and polyphenols in juices and energy drinks during their storage.

  • Popis výsledku anglicky

    Askorbová kyselina a polyfenoly jsou významné antioxidanty ovoce a zeleniny, které mohou předcházet mnohým srdečním a rakovinným onemocněním. Díky tomu ovocné a zeleninové šťávy jsou jejich bohatým zdrojem. V této práci byla sledována stabilita těchto látek v sedmi nápojích (fy. TOMA a Pinelli, s.r.o.). nápoje byly skladovány při třech teplotních podmínkách (varianta 1 25-30 0C, varianta 2 5 0C a varianta 3 byla během skladování třikrát zahřáta na 60 0C po 9 hod. a vzorky byly skladovány do 9. týdne při25 0C a poté při 5 0C). Vzorky byly analyzovány pravidelně po celou dobu skladování 340 dní na obsah askorbové kyseliny polarograficky a na celkový obsah polyfenolů spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým reagens při l=765 nm. Získané výsledky byly v yhodnoceny statisticky za pomoci Statgraphics 4.0 for Windows Ô s Tukey HSD testem. Snížení obsahu askorbové kyseliny ve variantě 1 bylo 22 - 91,9 %, ve variantě 2 10 - 86,3 % a ve variantě 3 7,2 - 41,3 %. Skladovací teploty především ovli

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník príspevkov 53. Zjazdu chemických spoločností

  • ISBN

    80-89029-24-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    410

  • Strana od-do

    253-255

  • Název nakladatele

    Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

  • Místo vydání

    Banská Bystrica

  • Místo konání akce

    Banská Bystrica

  • Datum konání akce

    3. 9. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku