Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002626" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002626 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvantitativní změny askorbové kyseliny a polyfenolů v džusech a energetických nápojích při jejich skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Askorbová kyselina a polyfenoly jsou významné antioxidanty ovoce a zeleniny, které mohou předcházet mnohým srdečním a rakovinným onemocněním. Díky tomu ovocné a zeleninové šťávy jsou jejich bohatým zdrojem. V této práci byla sledována stabilita těchto látek v sedmi nápojích (fy. TOMA a Pinelli, s.r.o.). nápoje byly skladovány při třech teplotních podmínkách (varianta 1 25-30 0C, varianta 2 5 0C a varianta 3 byla během skladování třikrát zahřáta na 60 0C po 9 hod. a vzorky byly skladovány do 9. týdne při25 0C a poté při 5 0C). Vzorky byly analyzovány pravidelně po celou dobu skladování 340 dní na obsah askorbové kyseliny polarograficky a na celkový obsah polyfenolů spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým reagens při l=765 nm. Získané výsledky byly v yhodnoceny statisticky za pomoci Statgraphics 4.0 for Windows Ô s Tukey HSD testem. Snížení obsahu askorbové kyseliny ve variantě 1 bylo 22 - 91,9 %, ve variantě 2 10 - 86,3 % a ve variantě 3 7,2 - 41,3 %. Skladovací teploty především ovli
Název v anglickém jazyce
Quantitative changes of ascorbic acid and polyphenols in juices and energy drinks during their storage.
Popis výsledku anglicky
Askorbová kyselina a polyfenoly jsou významné antioxidanty ovoce a zeleniny, které mohou předcházet mnohým srdečním a rakovinným onemocněním. Díky tomu ovocné a zeleninové šťávy jsou jejich bohatým zdrojem. V této práci byla sledována stabilita těchto látek v sedmi nápojích (fy. TOMA a Pinelli, s.r.o.). nápoje byly skladovány při třech teplotních podmínkách (varianta 1 25-30 0C, varianta 2 5 0C a varianta 3 byla během skladování třikrát zahřáta na 60 0C po 9 hod. a vzorky byly skladovány do 9. týdne při25 0C a poté při 5 0C). Vzorky byly analyzovány pravidelně po celou dobu skladování 340 dní na obsah askorbové kyseliny polarograficky a na celkový obsah polyfenolů spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým reagens při l=765 nm. Získané výsledky byly v yhodnoceny statisticky za pomoci Statgraphics 4.0 for Windows Ô s Tukey HSD testem. Snížení obsahu askorbové kyseliny ve variantě 1 bylo 22 - 91,9 %, ve variantě 2 10 - 86,3 % a ve variantě 3 7,2 - 41,3 %. Skladovací teploty především ovli
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník príspevkov 53. Zjazdu chemických spoločností
ISBN
80-89029-24-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
410
Strana od-do
253-255
Název nakladatele
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici
Místo vydání
Banská Bystrica
Místo konání akce
Banská Bystrica
Datum konání akce
3. 9. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—