Hydratační úpravy osiv zelenin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002638" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002638 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hydratační úpravy osiv zelenin
Popis výsledku v původním jazyce
Hydratační úpravy jsou nadstandardním ošetřením osiv. Cílem ošetření je zlepšit semenářské parametry osiva, s důrazem na dosažení rychlejšího a vyrovnanějšího klíčení a vzcházení. Úprava osiva zahrnuje částečné nebo úplné nabobtnání semen. Principem hydratačního ošetření je nechat semeno přijmou vodu, v množství, které je dostatečné pro aktivaci metabolických procesů, ale již nepostačující k proražení kořínku. Existují čtyři základní způsoby hydratace: prehydratace, osmotický priming, priming v pevné fázi a kontrolovaná hydratace.
Název v anglickém jazyce
Hydration treatments of vegetable seeds
Popis výsledku anglicky
Seed hydration is treatment for improve seed parameters, especially for faster and uniform germination and emergence, under broader range of environments. Seeds are hydrated using various methods at a moisture level sufficient to activate seed metabolism, but not sufficient to permit radicle protrusion. After hydration seeds must be redried to allow routine handling. Four approaches to hydration have been developed: prehydration, osmotic priming, solid matrix priming and controlled hydration.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - Osivo a sadba
ISBN
80-213-0717-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
90-94
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU Praha
Datum konání akce
1. 1. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—